Direct naar artikelinhoud
Update

Naziachtig banier 'verwelkomt' Theo Francken en Jan Jambon in Brussel

Naziachtig banier 'verwelkomt' Theo Francken en Jan Jambon in Brussel
Beeld Twitter / Jeroen Van Horenbeek

Een lezing van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), vanavond in Brussel, veroorzaakt nogal wat deining. In de buurt van het Hilton-hotel, waar Francken en partijgenoot Jan Jambon verwacht werden voor een voordracht, bengelde plots een banier in nazikleuren uit een raam. In een witte cirkel op de rode vlag was 'NVA' te lezen op de plaats waar ten tijde van de nazi's het hakenkruis stond.

Voor het hotel aan het Brusselse Centraal Station scandeerden een paar honderd manifestanten 'Francken buiten!' en 'Jambon buiten!' Zij eisten solidariteit met sans-papiers en asielzoekers.

De actie was vooral gericht tegen de recente politie-acties in het Maximiliaanpark en het Noordstation. Onder de noemer "rien nva plus" 'kuisten' actievoerders de grond, een verwijzing naar de "opkuistweet" van Francken over het Maximilaanpark. Anderen hielden een foto in de lucht van Semira Adamu, de Nigeriaanse die exact negentien jaar geleden stierf tijdens een gedwongen repatriëring.

Theo Francken en Jan Jambon kwamen vanavond spreken in de Hilton over drie jaar N-VA beleid in het algemeen en over het 'Kanalplan' in het bijzonder. Dat gebeurde op uitnodiging van hun partij-afdeling van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.

Eerder deze week zette de jeugdafdeling van Ecolo, de Franstalige zusterpartij van Groen, een opmerkelijk campagnebeeld online. Daarin werd staatssecretaris Theo Francken getoond als nazisoldaat. De Ecolo-jongeren wilden met het pamflet het beleid van Francken aanklagen. De staatssecretaris eist excuses.

Twitter bericht wordt geladen...

Manifestanten eisen solidariteit met sans-papiers en asielzoekers.Beeld Mark Baert
Onder de noemer "rien nva plus" 'kuisten' actievoerders de grond, een verwijzing naar de "opkuistweet" van Francken over het Maximilaanpark.Beeld photo_news
In de zaal werden Theo Francken en Jan Jambon vanavond op applaus onthaald.Beeld belga