Direct naar artikelinhoud
macron in vs

Macron vraagt Trump om de wereld niet de rug toe te keren

Frans president Emmanuel Macron spreekt het Amerikaanse Congres toe.Beeld AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft ter afsluiting van zijn driedaagse bezoek aan de Verenigde Staten het Amerikaanse Congres toegesproken. Daar werd hij zeer warm ontvangen, ondanks de felle kritiek op het beleid van Amerikaans president Donald Trump. "De deur naar de wereld sluiten zal de evolutie van de wereld niet stoppen."

Het Congres ontving Frans president Emmanuel Macron met een minutenlange ovatie bij zijn aankomst. Ook zijn echtgenote Brigitte kreeg een lang applaus. De Franse president riep de Amerikanen op zich niet af te keren van de wereld. Hij wees politici tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres op de beslissende rol die hun land heeft gespeeld bij het "creëren en bewaken van de vrije wereld zoals we die nu kennen''.

Macron brengt een driedaags bezoek aan de VS en ontmoette onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij goed overweg lijkt te kunnen. Toch neemt de Franse leider vaak andere standpunten in dan zijn Amerikaanse collega, bijvoorbeeld over het Klimaatakkoord van Parijs en de wens van Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Macron zei vandaag tegen het Congres dat het verleidelijk kan zijn om isolationisme en nationalisme te gebruiken als "tijdelijke oplossing voor onze angsten". "Maar de deur naar de wereld sluiten zal de evolutie van de wereld niet stoppen", waarschuwde de Franse president, die problemen noemde waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd. Hij verwees onder meer naar kernwapens, sociale ongelijkheid en klimaatverandering

De president riep zijn toehoorders op de ogen niet te sluiten voor dergelijke "nieuwe risico's''. ,,Het versterken van onze samenwerking is de enige optie'', zei Macron, die verder waarschuwde voor de gevolgen van het vervuilen van de oceanen en het vernietigen van biodiversiteit. "We doden de planeet. We moeten het onder ogen zien: Er is geen planeet B'', stelde hij.

Over het nucleaire programma van Iran, was Macron ferm: "Iran zal nooit kernwapens bezitten. Nu niet, maar ook niet over tien jaar." Hij wil evenwel de nucleaire deal met Iran niet zomaar opzeggen. Wel is hij bereid te onderhandelen over een nieuwe deal, zo zei hij.

Macron kreeg verschillende keren een staande ovatie in het Congres.Beeld AFP