Stoffel Vandoorne leidt voor de twee Jaguars, maar hun samenspel kostte hem de zege.© RR

Stoffel Vandoorne pakt in Monaco eerste podium sinds wereldtitel: “Maar ik had ook kunnen winnen”

Stoffel Vandoorne is in Monaco derde geworden in de ePrix, de elektrische grand prix. Met zijn bolide van DS Penske moest hij de Jaguars van Mitch Evans en Nick Cassidy laten voorgaan. Dat die twee samenwerkten, nekte zijn race.

Marc Cornelissen

Formula E is een erg tactische sport en het spel van de attack modes heeft Stoffel Vandoorne (32) de overwinning gekost in de straten van Monaco. Elke rijder moet twee keer de attack mode opnemen: een klein ommetje maken dat je tijd en plaatsen kost, maar wel even extra power geeft. In Monaco, waar inhalen moeilijk is, weegt die boost evenwel niet op tegen het verlies van plaatsen. De kunst is dan ook om de attack modes te nemen zonder terug te vallen.

Vandoorne: “In de eerste fase verliep de race perfect volgens plan. Ik kwam op kop, ging zo traag mogelijk rijden en versnelde dan plots. Dankzij het verrassingseffect had ik net genoeg voorsprong om de eerste attack mode op te nemen en toch op klop te blijven. Toen zag het er heel goed uit. De tweede keer probeerde ik hetzelfde, maar de twee Jaguars lagen dit keer niet te slapen. Ik hoopte nog tussen de twee uit te komen, maar ik moest ze allebei voorlaten. Toen wist ik al welk spel ze gingen spelen. De tweede liet zich uitzakken zodat de eerste een gratis attack mode kreeg, en daarna deden ze het omgekeerd. Begrijpelijk, zo zou ik het ook gedaan hebben. Maar wel jammer, want dat teamspel kostte mij de overwinning. Als er één andere auto tussen die Jaguars had gezeten, had het er al anders uitgezien.”

Feest bij Jaguar.© RR

Eerste podium

Niettemin pakte Vandoorne zijn eerste podiumplaats sinds hij anderhalf jaar geleden overstapte naar DS Penske, dat met Jean-Eric Vergne ook vierde werd. Het is ook zijn eerste top drie sinds zijn wereldtitel van 2022.

“Het heeft even geduurd en ik ken er wel blij mee. Te meer omdat het gebeurt in mijn thuisrace en in de prestigieuze race in Monaco. Maar toch ben ik ook ontgoocheld, want ik had kunnen winnen. Maar er werden spelletjes gespeeld waar ik niet tegenop kon.”

Mitch Evans, een 29-jarige Nieuw-Zeelander, pakte dankzij het loyale teamspel van zijn landgenoot Nick Cassidy zijn eerste zege in Monaco, zijn elfde in totaal. Polesitter Pascal Wehrlein (Porsche) werd vijfde en vergrootte zijn voorsprong in de WK-stand. Daarin staat Vandoorne nu negende.

De Lanakense Nederlander Robin Frijns (Envision) viel terug naar P17 na contact bij een inhaalactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer