brussel

“Hassan werd per vergissing neergeschoten op terras aan Zuidstation”

Bloemen aan het café waar Hassan El Bachiri dodelijk geraakt werd door een kogel.© Bart Dewaele

Vrienden en kennissen hebben dinsdagavond bloemen neergelegd aan het café Al Massirat in de Brusselse Stalingradlaan. Ze herdachten er Hassan El Bachiri (28) die zondag werd neergeschoten.

De jongeman uit Aalst werd zondagavond in het bijzijn van zijn tweelingbroer neergeschoten toen hij op het terras iets zat te drinken. De man kreeg een kogel door zijn hoofd en overleefde het niet. Een tweede slachtoffer werd geraakt in de schouder.

“Hassan kwam elke zondag naar Brussel om de Zuidmarkt te bezoeken”, vertelt een vriend van de familie die de herdenking bijwoonde. “Nadien dronk hij een thee of een koffie in het café waar hij werd neergeschoten. Wij ­horen dat hij een toevallig slachtoffer werd. Het is vreselijk wat er gebeurd is. Hassan was een brave kerel. Hij was zondag net twee jaar getrouwd.”

Het parket van Brussel communiceert voorlopig nog niet over de zaak, maar volgens onze informatie werd Hassan inderdaad een lukraak slachtoffer. Zijn broer Younes verklaarde eerder in deze krant dat er ‘s ochtends een ruzie was in hetzelfde café en dat de schietpartij daar een gevolg van was. Dat wordt door politiebronnen bevestigd. “Het slachtoffer had niets met de ruzie te maken. Hij had ook niets te maken met drugs. Hij werd per vergissing neergeschoten. De daders zochten vergelding voor die eerdere ­ruzie.”

Volgens onze informatie zou de politie ondertussen ook vier verdachten opgepakt hebben. Het zou om jongeren gaan. (cds, me, aba)