Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Talkshowpresentatoren die zich plots als nerdy muziekfans gedragen: ik ben er gek op

Stephen Colbert.Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Stephen Colberts duet met The Mountain Goats.

Zag u die YouTube-video van Stephen Colbert die zich helemaal het pleuris zingt in een duet met de Amerikaanse folkrockband The Mountain Goats? De groep was eergisteren te gast in Colberts talkshow The Late Show, en die kans liet de populaire gastheer niet aan zich voorbijgaan. 

Meer dan tien jaar geleden zong hij met dezelfde groep al eens zijn favoriete Mountain Goats-song ‘This Year’ in zijn toenmalige programma The Colbert Report. Daar bestaan blijkbaar geen beelden van. Dus deed Colbert het deze week gewoon nog eens opnieuw. Het is beslist aandoenlijk om de stijve presentator helemaal te zien opgaan in het liedje en hem te zien springen als een cheerleader op PCP. 

Talkshowpresentatoren die zich plots als nerdy muziekfans gedragen en op die manier heel even hun suave tv-imago van zich afschudden: ik ben er gek op. Ik herinner me een aflevering van Comedians in Cars Getting Coffee waarin dezelfde Stephen Colbert tijdens de lunch kameraad-comedian Jerry Seinfeld een citaat uit een liedje van de indieband Neutral Milk Hotel voorschotelt, alsof het een passage uit een James Joyce-klassieker betreft . Héérlijk.

Meer dan liefde voor de muziek

Het was diezelfde Colbert die in zijn show ooit een maf duet zong met Neil Young, na een gesprek over de klimaatverandering en de lieverdjes van Monsanto. “I know it feels good to save the earth / but what if the dolphins attack us first”, klonk het sardonisch. “Solar power is bound to fail / I say it’s time we frack the whales.” Goeie! 

En het was Colbert die in zijn show ooit lekker cynisch de groepsleden van The Black Keys en Vampire Weekend tegen elkaar uitspeelde om te zien van wie de liedjes het vaakst waren gebruikt in reclamefilmpjes. Zijn verdict? “You have equally whored out your music.” 

Yep, indiebands hebben heel wat te danken aan talkshowpresentatoren zoals Colbert, maar ook aan David Letterman en Jimmy Fallon, die indiebands om de haverklap een platform gaven en hen dolenthousiast een hart onder de riem staken.  

Alleen lijkt er bij Stephen Colbert meer aan de hand dan alleen wat onschuldige liefde voor muziek. Het voornoemde flardje existentialistische poëzie van Neutral Milk Hotel dat Colbert aan Seinfeld citeerde, luidt: “And one day we will die / and our ashes will fly / from the aeroplane over the sea / (…) Can’t believe how strange it is to be anything at all.” 

Fatalisme

Ook de tekst van het Mountain Goats-liedje declameert de manische Colbert met een verbeten blik, alsof zijn leven ervan afhangt. De song in kwestie, ‘This Year’, onthult dan ook een maniakaal verlangen naar vrijheid dat vervaarlijk richting fatalisme kantelt. “I am going to make it through this year / if it kills me / I am going to make it through this year / if it kills me.” 

Kan iemand effe Stephen bellen om te checken of hij oké is?