Direct naar artikelinhoud
Droogte

Droogtecommissie slaat alarm: code oranje van toepassing. Wat betekent dat precies?

Droogtecommissie slaat alarm: code oranje van toepassing. Wat betekent dat precies?
Beeld Damon De Backer

De Vlaamse Droogtecommissie heeft beslist om de alarmfase (code oranje) af te kondigen in verband met de droogte in Vlaanderen. Maar wat betekent dit precies?

De afgelopen vier weken viel er in Vlaanderen nauwelijks neerslag. Ook voor de komende twee weken wordt er nauwelijks neerslag voorspeld. Dat is leuk voor vakantiegangers die genieten van de zon, maar het zorgt er ook voor dat rivieren een waterstand hebben die een pak lager is dan gemiddeld is voor de tijd van het jaar. 

De grondwaterpeilen zijn vrijwel overal in Vlaanderen lager dan anders. 

Wat betekent ‘code oranje’ nu?

Voor de rivieren de IJzer en de Dender is er een diepgangbeperking ingesteld voor scheepvaart en op het Albertkanaal en de Kempische kanalen werd de hoeveelheid water die afgetapt wordt voor natuur en landbouw al met de helft teruggebracht. Voor recreatieboten geldt nog geen beperking. Wel kunt u een langere wachttijd bij sluizen verwachten.

Om de gevolgen van de droogte in te perken vraagt de Droogtecommissie aan de provinciegouverneurs om een captatieverbod in te stellen. Dat betekent dat er geen water meer mag worden afgetapt van de stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen. Dat staat te lezen op de website van de Droogtecommissie.

Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrag, maar de commissie herhaalt wel de vraag om “spaarzaam” om te gaan met alle soorten van water: “Spaarzaam omgaan met alle soorten van water blijft meer dan ooit noodzakelijk.” Wel blijft er een verhoogde alertheid bij de bevoegde diensten. Zij nemen maatregelen om de gevolgen van waterschaarste zoveel mogelijk in te perken.