Direct naar artikelinhoud
Reynders

Reynders bevestigt vraag van VS om Belgische grondtroepen naar Syrië te sturen

Didier Reynders (MR).Beeld BELGA

De Belgische regering heeft inderdaad een brief gekregen van de Amerikaanse overheid om extra troepen in te zetten in Syrië. Dat heeft minister van Defensie  Didier Reynders (MR) deze namiddag in het parlement verteld. Over de mogelijke aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel was de minister minder uitgesproken. ‘België heeft nooit bevestigd dat er zulke wapens op ons grondgebied liggen.’

Over de Amerikaanse vraag Belgische grondtroepen naar Syrië te sturen, kreeg de regering -een brief op 23 mei. “Het is pas na lang aandringen dat u duidelijkheid geeft over deze vraag”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA). “Het is geen kleinigheid als de VS ons vragen om extra troepen in te zetten.” 

De minister benadrukte wel dat de regering nog niet op de vraag wilde ingaan. “De regering en het parlement hebben al herhaaldelijk bevestigd dat ze geen troepen willen sturen op de grond.” 

De regering heeft de Amerikanen geantwoord dat de defensiestaf de vragen moet bestuderen en dat er politieke goedkeuring nodig is. Reynders heeft ook geantwoord dat België geen grondtroepen wil in Syrië. Regering en parlement hebben zich daar steeds tegen verzet, merkte hij op. De minister zei dat er hierover ook geen beslissing zal genomen worden zonder goedkeuring van het parlement. 

Voeten in aarde

Het had behoorlijk wat voeten in aarde om Reynders in de parlementscommissie te krijgen. Groen en N-VA drongen aan op de komst van de liberaal in het parlement: zij hadden hem liever gisteren al gezien, tijdens de eerste zitting van de parlementscommissie. Daarvoor liet Reynders zich excuseren door zijn drukke agenda als minister en informateur, tot groot ongenoegen van de twee andere partijen. “Vorige week zat hij op Wimbledon, maar nu heeft hij geen reden om er niet te zijn”, zei Peter Buysrogge (N-VA), voorzitter van de commissie gisteren nog. Parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) wees er echter op dat de minister pas kon worden opgevorderd als de commissie daar eerst in consensus over zou beslissen. Dat gebeurde na de eerste vergadering.

Kernwapens

Reynders beantwoordde ook vragen over de kernbommen in Kleine Brogel. In een officieel document van het NAVO-parlement waar De Morgen over publiceerde, staat immers zwart op wit dat er op de luchtmachtbasis Amerikaanse kernbommen liggen. 

Reynders wilde geen duidelijk antwoord geven over de kernwapens die zich al dan niet op Belgisch grondgebied zouden bevinden. De minister vindt het te kort door de bocht om te zeggen dat de NAVO bevestigt dat er kernwapens liggen in België. Deze bevestiging stond namelijk in een document dat werd opgesteld door een rapporteur van het NAVO-parlement en werd besproken in het parlement van Slovakije. “Ik heb geen officieel document van de NAVO gezien, enkel een verslag op verantwoordelijkheid van een lid van een nationaal parlement”, zegt Reynders.

“België heeft nooit bevestigd dat er zulke wapens op ons grondgebied liggen. Ik ben niet van plan dat beleid te veranderen met een regering in lopende zaken, zonder meerderheid in het parlement”, voegde hij er nog aan toe.