© KameraOne

Orang-oetan behandelt als eerste dier ooit zijn wonde met geneeskrachtige plant

Ontmoet ‘dokter’ Rakus: het eerste wilde dier waarvan waargenomen is dat hij zijn eigen wonde direct verzorgde met een medicinale plant. De kwetsuur die hij op zijn kop had, is door zijn eigen toedoen nauwelijks meer zichtbaar.

wver
Bron: Reuters

De wilde orang-oetan uit een Indonesisch natuurpark is de eerste van zijn soort waarvan wetenschappers hebben gezien dat hij zijn eigen wonde verzorgde met het sap van een liaan. Dat schrijven vorsers in het vakblad Scientific Reports.

De mannelijke primaat kauwde in het nationaal park van Gunung Leuser op het eiland Sumatra op bladeren van een liaan en smeerde de vloeistof die daarbij vrijkwam op een wonde op zijn rechterwang. Vervolgens bedekte hij de kwetsuur volledig met de gekauwde bladeren.

(Lees verder onder de foto)

Rakus had een grote wonde onder zijn rechteroog.© AFP

Het is niet duidelijk hoe de mensaap die wonde had opgelopen, volgens onderzoekers vermoedelijk na een gevecht met een soortgenoot. Het plantensap van de genezende plant wordt in de traditionele geneeskunde in Azië gebruikt om bacteriën te doden en pijn, ontstekingen, dysenterie, diabetes en malaria te behandelen.

Na zijn behandeling met liaansap en -bladeren was de wonde amper nog zichtbaar.© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer