© Tom PALMAERS / Zahra BOUFKER

Leerlingen onder de indruk na bijtincident met hond: “Hij sleurde een jongen mee over de grond”

Een uitgebroken Mechelse herder heeft in lagere school De Buiteling in Paal vrijdag twaalf kinderen van het eerste en tweede leerjaar aangevallen. Drie kinderen hadden ernstige bijtwonden en werden overgebracht naar het ziekenhuis, negen anderen hadden lichtere wonden. “Ik zag hoe de hond een jongen beet en hem meesleurde over de grond”, zegt een getuige. De jonge hond, eigendom van een buur van de school, werd ’s avonds overgebracht naar een asiel. Tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgesteld. Komt het tot een vervolging, dan kan de eigenaar het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen ten laste worden gelegd.

Koen SNOEKX/Zahra BOUFKER

Gisterenmiddag om 13 uur brak er plots grote paniek uit op de speelplaats van lagere school De Buiteling in Paal (Beringen). Tijdens de middagspeeltijd sprong een hond, een jonge Mechelse herder die eigendom is van een buur van de school, over de muur rond de school en viel verschillende kinderen aan. “Mijn zoontje Jarne (8) was net aan het voetballen op de speelplaats toen hij de hond bovenop de muur rond de school zag staan”, vertelt mama Ine Vandormael. “De hond sprong de speelplaats op en beet meteen zijn voetbal kapot. Jarne is daarop weggelopen naar de toiletten. Maar toen hij zich omdraaide zag hij een jongen van het tweede leerjaar op de grond liggen. Hij zag hoe de hond de jongen beet en hem meesleurde over de grond. Jarne is zwaar onder de indruk van wat hij gezien heeft.”

Ook klasgenootjes Yagmur (7) en Azra (7) waren getuige van de aanval van de Mechelse herder. “De hond keek Yagmur recht in haar ogen, maar ze bleef stokstijf staan en bewoog niet. Toen is de hond gelukkig gaan lopen”, zegt mama Sultan Gulhan. “Zij is huilend achtergebleven. Vier kindjes uit haar klas zijn wel gebeten.”

Benen

Kort na het incident kwamen twee ambulances en een MUG-team ter plaatse. De Mechelse herder had in totaal twaalf kinderen verwond. Negen kinderen liepen lichte verwondingen op en werden ter plaatse verzorgd. Drie kinderen hadden ernstige bijtwonden. Twee van hen werden na verzorging overgebracht naar het ziekenhuis van Diest, het derde kind naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder. “De kinderen hebben alle drie ernstige bijtwonden ter hoogte van de benen”, zegt zonechef Geert Wouters van de politie Beringen-Ham-Tessenderlo.

“Ik werd door de school opgebeld dat ik onmiddellijk moest komen omwille van een incident met een hond”, zegt vader Jochen Claes. “Mijn kind is gelukkig niet in het gezicht gebeten, maar is door de hond gegrepen in de knieholte. We gaan nu voor verdere verzorging naar het ziekenhuis van Diest.”

Ook Ecrin Demirtas (7) werd gebeten door de Mechelse herder. “Toen ik door de school werd opgebeld, ben ik onmiddellijk naar daar gegaan”, vertelt Ecrins grootmoeder Ummu Gurcan. “Op school zei een juf dat Ecrin maar een paar schrammetjes had. Maar toen ik de wonde ter hoogte van haar knie opmerkte, wist ik niet wat ik zag. Drie beten in haar kleine beentje. Ook heeft Ecrin verschillende blauwe plekken.”

© TP

Asiel

Kort na het incident kwam een ploeg van politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo ter plaatse. Ook de eigenaar van de hond was ondertussen op de speelplaats. “De eigenaar heeft zijn hond uiteindelijk zelf kunnen vangen”, zegt zonechef Geert Wouters. De Mechelse herder werd gisteravond overgebracht naar het asiel. “Onze eerste prioriteit is dat deze hond niet opnieuw kan toeslaan op deze school”, zegt Gilbert Lambrechts (sp.a), waarnemend burgemeester van Beringen. “De hond zit nu in een asiel, waar specialisten zijn karakter onder de loep gaan nemen. Daarna pas zal beslist worden wat er met de hond moet gebeuren.”

Bij enkele ouders was gisteren kritiek te horen over het incident. “Je denkt als ouder dat de school een veilige plaats is voor je kind. Daarom laat ik haar daar achter. Maar blijkbaar is dat niet het geval. Wat doet een hond op een school met zoveel kleine kinderen?”, zegt Ismail Demirtas, vader van Ecrin (7) die bijtwonden opliep. “Ik heb vooral schrik dat onze dochter hier een trauma aan gaat overhouden.”

“Zo’n incident met een hond op een speelplaats met kinderen, mag inderdaad nooit meer gebeuren”, zegt waarnemend burgemeester Lambrechts.