Tevreden horeca-uitbaters: “Dit weer is perfect, de terrassen zitten iedere dag vol”

De mooie nazomer blijft maar ­duren. Ook de komende dagen worden er temperaturen van rond de 20 graden voorspeld en ook de zon blijft geregeld van de partij. Goed nieuws voor de horeca in Mechelen, die er een sterk jaar hebben opzitten.

stijn van de sande

Het kwik steeg gisteren tot zo’n 26 graden, en dat halverwege ­oktober. De mooie nazomer blijft maar duren en dat vinden heel wat mensen helemaal niet erg.

“Ik heb speciaal een halve dag verlof genomen op het werk om van de laatste dagen goed weer te kunnen genieten”, zegt Ronald Vandendriesch vanop het terras van café De Minnestreel op de ­IJzerenleen. “Volgende week is het misschien gedaan, dus ­moeten we er nu nog even volop van genieten.”

Ook Joris genoot van de zon. Hij zette zich even op het terras van café Salvator op de Grote Markt.

“Ik wacht hier op mijn zoon om samen naar de tandarts te gaan. Maar hij zit nog op school, dus is er geen betere manier om de tijd te doden dan te genieten van het mooie weer op een terrasje. Het is zalig dat we dit in het midden van oktober nog kunnen doen. ­Anderzijds is het natuurlijk niet helemaal normaal. En daar speelt de klimaatverandering een ­belangrijke rol in.”

Goed weer vanaf maart

De terrassen zaten ook gisteren dus opnieuw overvol. De Mechelse horeca heeft dan ook geen ­enkele reden om te klagen.

“Eigenlijk is het al goed weer sinds maart”, zegt Alain Verbeeck van De Cirque op de Vismarkt. “De hele lente is goed geweest en ook de zomer was fantastisch. Al was het dan misschien af en toe net iets te warm. Maar voor mij mag het hele jaar door dit weer zijn. De mensen zijn ook veel ­gelukkiger dan bij koude temperaturen en wisselvallig weer.”

“We kunnen nu een constante en mooie omzet draaien en ook wat betreft het personeel is dit eenvoudiger”, klinkt het. “Doorgaans is het weer in september erg ­wisselvallig en dan is het moeilijk in te schatten hoeveel mensen we moeten inzetten. Omdat het weer nu al heel lang erg constant is, is het makkelijker om te weten ­hoeveel personeel we moeten ­optrommelen.”

Dat beaamt Kris Dens, ­uitbater van Sava op de Grote Markt. “We hebben er tot nu toe zeker al een goed jaar opzitten en we hopen dan ook dat dit weer nog lang mag aanhouden. Sinds de lente zit ons terras bijna elke dag vol. We zijn gelegen aan de ‘goede’ kant van de Grote Markt omdat we hier het meeste zon hebben. Al was het tijdens de hittegolven in de zomer soms wel te veel van het goede. Toen zochten de mensen bewust de schaduw op. Maar ­zoals het nu is, is het eigenlijk perfect.”

Geen winterjassen

“Voor de horeca is dit natuurlijk fantastisch, maar de kledinghandelaars vinden dit toch iets minder fijn”, merkt Geert Milis van Mechelen MeeMaken op. “Zij krijgen hun wintercollectie moeilijk verkocht. Met dit soort temperaturen is er niemand die een dikke winterjas komt kopen. De mensen willen nu ook geen donkere herfstkleuren dragen. Voor deze handelaars zou het dus eigenlijk iets kouder mogen zijn en af en toe eens regenen.”