Direct naar artikelinhoud
WK Rusland

Waarom de Rode Duivels het WK gaan winnen volgens buitenlandse voetbalkenners

Waarom de Rode Duivels het WK gaan winnen volgens buitenlandse voetbalkenners
Beeld Photo News

De Rode Duivels waren top tegen Costa Rica, maar de onzekerheid blijft: zijn wij wel echt zo goed? Ja, zeggen Belgische bekenden uit de toplanden. "Maar Martínez heeft de sleutel."

en

België-Costa Rica, dat was zeventig minuten rock-'n-roll op een voetbalveld. Hazard als sologitarist, De Bruyne die op de drums het ritme dicteerde en Lukaku als frontman die scoorde. Alleen blijven matchen tegen Costa Rica of Egypte vooral optredens in de parochiezaal in de buurt. Kan deze generatie eindelijk ook eens vlammen voor de ogen van de hele wereld?

"Ik ben momenteel in mijn thuisland Brazilië. Wel, iedereen spreekt hier over België", zegt Wamberto (43), ex-spits van onder meer Standard. "We zien jullie echt als een grote favoriet voor het WK."

Een geluid dat ook in Engeland, Duitsland, Argentinië en Spanje klinkt. De doorsnee voetballiefhebber kijkt er met grote ogen naar de uitslagen van de Rode Duivels - 64 goals in de 20 matchen na het EK, dat maakt indruk.

Dries Mertens.Beeld BELGA

Lees ook: Op maat van de voetballeek: het WK in Rusland uitgelegd in 23 vragen

Eén ploeg

"De euforie in jullie land is niet misplaatst. Ik geloof ook dat de Belgen de wereldbeker kunnen pakken", zegt Hans-Peter Lehnhoff (54), de Duitser die in 1993 met Antwerp de finale van de Europacup II speelde en nu teammanager is van Leverkusen. "Ik zie dat de Vlamingen en Walen nu eindelijk één ploeg hebben gevormd, een beetje zoals in Mexico '86. Als iedereen in Rusland aan hetzelfde zeel trekt, maken ze een grote kans. Meer dan Duitsland, bijvoorbeeld. Ik durf mijn geld in te zetten op een finale tegen Brazilië. Als het zover komt, denk ik dat de Rode Duivels het ook zullen halen."

Hernán Losada (36) zit op dezelfde golflengte. "België heeft alleszins meer kans om het WK te winnen dan mijn Argentinië", zegt de toekomstige beloftecoach van Beerschot. "Een aantal spelers heeft niet veel gespeeld en begint daarom fris aan het toernooi. Lukaku, De Bruyne en Hazard zitten dan weer in de vorm van hun leven."

Romelu Lukaku.Beeld Photo News

Weinig topmatchen gespeeld

Ons land staart zich nog al te vaak blind op de eigen gebreken, vinden de halve Belgen in het buitenland. Wij zien problemen, zij oplossingen. Naast elke Boyata staan er tien andere toppers op het veld - perceptie is alles.

Ronny Rosenthal (54), ex-Standard, ex-Club Brugge en ex-Liverpool, speelde tien jaar in de Premier League en woont nu nog in Engeland. Hij kan een lach niet onderdrukken. "Zelfs de spelers op jullie bank zijn zo goed. Chadli: geweldige speler. Batshuayi en Fellaini kunnen een match doen kantelen. We snappen hier niet helemaal dat jullie niet meer vertrouwen hebben. De Rode Duivels hebben alles. Alleen de geschiedenis ontbreekt. Wel, die kun je nu zelf schrijven. Eén vonk kan volstaan. Een overwinning tegen een groot land, bijvoorbeeld."

Michy Batshuayi.Beeld Photo News

Dat blijft hét vraagteken van deze generatie. Naast winst tegen een Oranje in crisis en één oefenmatch tegen Frankrijk hebben de Rode Duivels nog geen resultaat geboekt tegen een groot voetballand. Zelfs een Ronaldo-loos Portugal bracht vorige week België in de problemen. Op die nagel hamert Aad de Mos (71). "Belgen, staar jullie vooral niet blind op die oefeninterlands. Of zoals ik ze noem: valse wedstrijden. Wees alsjeblieft voorzichtig."

De Nederlander gelooft niet in Belgisch succes in Rusland. Of toch niet zolang bondscoach Roberto Martínez zich tactisch niet flexibel opstelt. "Marc Degryse wijst er in zijn column op dat de Duivels in moeilijke wedstrijden met vier achterin zouden moeten spelen. Hij heeft gelijk. Alleen wil Martínez dat nooit in het begin van een wedstrijd doen. Daar komen problemen van tegen de Duitsers of Brazilianen."

'Kan Martínez de ploeg op hetzelfde niveau brengen als de individuele kwaliteiten?'
Juan Carlos Garrido, ex-coach Club Brugge

De laatste en misschien meest correcte analyse komt uit Spanje. Juan Carlos Garrido (49), ex-coach van Club Brugge, zegt dat de "buitengewone hoeveelheid individueel talent" van België hem opvalt. "Minstens evenveel als Brazilië, Duitsland, zelfs Spanje." Garrido kijkt daarom net als De Mos richting de bondscoach. "Hij heeft de sleutel. Om een toernooi te winnen, heb je twee dingen nodig. Eén: kwaliteit. Daar heeft niemand twijfels over. Twee: een ploeg. Daar gaat het om. Dat België amper tegen toplanden heeft gespeeld, vind ik een slecht excuus. Alsof De Bruyne, Hazard en Mertens niet elke week een topmatch spelen. Ze weten hoe ze die moeten winnen. Maar dan moet het groepsproces goed zitten. Eerlijk, het zou me niet verwonderen als jullie het WK winnen. Maar zolang de coach de ploeg niet op hetzelfde niveau kan brengen als de individuele kwaliteiten van de spelers, zou het mij evenmin verbazen als jullie er in de eerste ronde uit liggen."