Vlaams Parlement wil dat Kerk bijdraagt aan fonds: “Slachtoffers krijgen niet altijd hulp die ze nodig hebben”

© BART DEWAELE

Er moet een fonds komen dat alle slachtoffers van seksueel geweld toegang geeft tot psychologische zorg. Dat is een van de 101 aanbevelingen die de Vlaamse commissie voor de evaluatie van de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en in andere gezagsrelaties vrijdag doet. “Het doet deugd aan mijn politieke hart om te merken dat, als het over zo’n belangrijk en gevoelig thema gaat, er goed kan worden samengewerkt over de grenzen van meerderheid en oppositie heen”, zegt commissievoorzitster Hannelore Goeman (Vooruit).

jvh
Bron: BELGA

In de nasleep van de uitzending van de docureeks ‘Godvergeten’ werd een onderzoekscommissie in de Kamer en een bijzondere commissie in het Vlaams Parlement opgericht. De Vlaamse commissie boog zich specifiek over wat Vlaanderen kan doen voor de slachtoffers. De leden komen vrijdag met 101 aanbevelingen.

Naar analogie met het Slachtofferfonds, vragen ze de oprichting van een fonds voor slachtoffers van seksueel geweld. De Kerk moet daar financieel aan bijdragen, en samen met het federale niveau zal worden bekeken of ook plegers van een seksueel misdrijf veroordeeld kunnen worden tot een financiële bijdrage. “Psychologische hulp blijft duur, waardoor slachtoffers niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben”, zei Goeman. “Het gaat vaak om jarenlange therapie. De financiële bijdrage die de Kerk tot dusver heeft geleverd wordt als heel beperkt ervaren, zeker in vergelijking met de levenslange prijs die slachtoffers betalen.”

Versnipperde zorg

Daarnaast stellen de parlementsleden vast dat het zorglandschap erg versnipperd is. Slachtoffers weten vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Daarom vragen ze om werk te maken van één onthaalpunt waar slachtoffers met alle hulpvragen terecht kunnen. Via dat punt worden ze toegeleid naar de juiste hulp, zoals de Vertrouwenscentra Kindermishandeling of de centra voor geestelijke gezondheidszorg.

Om die hulp ook snel te kunnen aanbieden, moeten de wachtlijsten voor psychologische hulp in samenwerking met de federale overheid worden weggewerkt. Voor iedere hulpvraag moet binnen de maand een eerste gesprek kunnen worden georganiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen