Na bijtindicent op school: hond Uschko mag terug naar huis

De Mechelse herder Uschko, die in december vorig jaar op een lagere school in Beringen twaalf kinderen aanviel en verwondde, mag terug naar huis. Dat maakte de stad Beringen vrijdag bekend. Burgemeester Maurice Webers (sp.a) van Beringen heeft de bewaringsmaatregel opgeheven.

De hond verbleef bij een bevriende hondenkweker, totdat de eigenaar de nodige aanpassingen aan zijn infrastructuur had laten uitvoeren. Eerder was na onderzoek door een hondengedragstherapeut beslist dat het dier niet hoefde afgemaakt te worden.

LEES OOK. Meer dan 50.000 Vlamingen vinden dat puppy Uscko een tweede kans verdient. Nochtans viel hij twaalf kinderen aan op een speelplaats (N+)

“Na technische controle door de politie, de gedragstherapeut, de technische dienst van de stad en de preventieadviseur van de school bleek dat de eigenaar de opgelegde infrastructuurwerken volledig heeft uitgevoerd. Aan de achterkant van het huis van de eigenaar werd met een groene Bekaertdraad een aaneengesloten afspanning geplaatst van minimum twee meter verticaal hoog met daar bovenop nog een draad van een halve meter in een terugslag naar binnen, zodat de hond er niet over kan klauteren. Om te verhinderen dat de hond zich eronder een weg kan banen, werd er in de grond op ongeveer 20 centimeter diepte, met een breedte van vijftig centimeter, een gelijkaardige draad horizontaal aangebracht en bevestigd tegen de verticale draad,” zo werd vrijdag bekendgemaakt.

“Veiligheid wordt gewaarborgd”

Volgens de burgemeester kan de hond in deze omstandigheden niet buiten de omheining geraken. De accommodatie is aangepast aan de atletische capaciteiten van de hond. Op basis van de gecontroleerde aanpassingen en de eerdere conclusies naar risico’s en gedrag van therapeut Danny Grosemans zijn er op dit ogenblik geen ernstige aanwijzingen dat de openbare veiligheid in het gedrang is door de aanwezigheid van Uschko. “De veiligheid van de leerkrachten en de kinderen van school De Buiteling wordt gewaarborgd. Daarom mag de hond terug naar de eigenaar”, aldus burgemeester Webers.

De stadsdiensten brachten de schooldirectie al op de hoogte dat de hond bij het begin van de nieuwe schoolweek aanwezig zal zijn in de aanpalende woning. Zo kan de school zich erop voorbereiden en dit bespreken met de ouders en de kinderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen