Direct naar artikelinhoud
internettoegang

Einde netneutraliteit nakend in de VS: internetgebruikers en bedrijven op de barricaden

Een demonstratie in 2014.Beeld AFP

Een Republikeinse meerderheid stemt volgende maand naar verwachting voor de ontmanteling van de regels over zogeheten netneutraliteit. Dat is zeer tegen de zin van internetgebruikers, van techgigant Google tot de kleine ondernemer. Gaan andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen?

Netneutraliteit houdt in dat al het internetverkeer op gelijke voet behandeld moet worden. Telecombedrijven als AT&T en Verizon, die al dat verkeer over hun netwerk zien passeren, mogen dus geen gebruikers, websites, inhoud, internetbedrijven of communicatievormen bevoor- of benadelen. De discussie over netneutraliteit gaat dus in essentie over de openheid van het internet.

'Ze zouden ook een tol kunnen opleggen, waardoor de keuze van de consument wordt belemmerd'
Engine, open brief

Het einde aan de netneutraliteit zou dan ook vooral gunstig voor de telecombedrijven. Zij mogen dan hun eigen content voorrang geven op die van anderen. Ook mogen ze klanten meer laten betalen voor hun bezoek aan bepaalde websites. Internetbedrijven Google, Facebook en Apple vrezen dat de telecombedrijven 'poortwachters van informatie en entertainment' worden.

Kleinere spelers hebben zich onder meer verenigd binnen de ngo EngineIn een open brief aan de toezichthouders uitten ze hun vrees. "Zonder netneutraliteit bepalen de exploitanten wie, voor welke prijs, internettoegang krijgt. Ze kunnen bedrijven hinderen of concurrenten en eigen diensten bevoordelen. Ze zouden ook een tol kunnen opleggen, waardoor de keuze van de consument wordt belemmerd." 

Twitter bericht wordt geladen...

De belangengroep Fight for the Future stelt sinds de aankondiging van de stemming ruim 250.000 verzoeken te hebben ingediend bij het Amerikaanse congres. Het is zeer de vraag of de Republikeinse meerderheid zal luisteren naar hun demonstraties, open brieven en petities. 

Democraten

Regels over netneutraliteit werden in 2015 onder toenmalig president Barack Obama ingevoerd om internetproviders in de VS aan de leiband te houden. Democraten vrezen een einde van een tijdperk. "Door het herroepen van de netneutraliteit overhandigt de toezichthouder de volledige controle over het internet aan providers. Hierdoor heeft het Amerikaanse volk minder keuzes en minder toegang tot internet", meent de Democratische senator Brian Schatz.

'In de tijd die rest voor de stemming moet iedereen ouderwets doen: maak herrie.'
Jessica Rosenworcel

Jessica Rosenworcel (Democraat) zit in het toezichtscomité. Ze roept op om het besluit tegen te gaan, en zelfs te stoppen. "Ik denk dat het comité voor het publiek moet werken. Daarom moet dit voorstel worden vertraagd en uiteindelijk worden stopgezet. In de tijd die rest voor de stemming moet iedereen ouderwets doen: maak herrie." 

Bij ons?

Bij ons wordt de netneutraliteit verzekerd door Europese regelgeving. Telenet mag bijvoorbeeld geen geld vragen aan Netflix om ervoor te zorgen dat Telenet-klanten Netflix-video's vlotter kunnen afspelen dan video's op andere websites.

'Kunnen Indische netneutraliteitsregels overleven in een wereld waarin de VS zich heeft ontdaan van alle netneutraliteitsbescherming?'
Vlad Savov

In een analyse op technologie- en mediawebsite The Verge stelt journalist Vlad Savov dat West-Europese landen zich niet al te veel zorgen hoeven te maken over de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder. "De jurisprudentie in landen als Frankrijk en Nederland is modern genoeg om de uitdagingen van het reguleren van internettoegang aan te gaan." 

Problematischer zijn landen die de Verenigde Staten als gidsland beschouwen en neigen om Amerikaans beleid over te nemen. Savov denkt aan Oost-Europa, de landen die vroeger in de invloedsfeer van de Sovjet-Unie lagen, maar ook aan opkomende landen, als India. Zij zijn volop bezig hun beleid over netneutraliteit te formuleren. "Kunnen Indische netneutraliteitsregels overleven in een wereld waarin de VS zich heeft ontdaan van alle netneutraliteitsbescherming?"