Tonijnvissers en een orka in de Straat van Gibraltar op een archiefbeeld.© Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge

Al 700 incidenten sinds mei 2020: orka’s kelderen opnieuw zeiljacht in Straat van Gibraltar

Enkele orka’s hebben een zeiljacht van 15 meter tot zinken gebracht voor de kust van Marokko. Een tankschip kon de twee zeilers aan boord redden, de Spaanse kustwacht pikte hen op. Aanvallen van orka’s komen de jongste jaren vaker voor.

fee
Bron: Reuters

De zeilers vertelden dat ze plotseling klappen op de romp en het roer voelden, waarna er water in het schip begon te sijpelen. Ze alarmeerden de kustreddingsdiensten en een olietanker nam hen aan boord. Wat later is het jacht gezonken.

De Engelse naam voor orka is killer whale. En in de Straat van Gibraltar doen de dolfijnachtige roofdieren die naam alle eer aan. Er leeft nog een kleine populatie van een vijftiental dieren die de naam gladis kregen. Volgens wetenschappers die de Iberische ondersoort volgen, zijn er bijna 700 incidenten geweest sinds er in mei 2020 voor het eerst melding werd gemaakt van aanvallen van orka’s op schepen in de buurt.

Spelletje of concurrentie?

De onderzoekers weten niet precies waarom de dieren de schepen aanvallen. Het kan een uiting van nieuwsgierigheid zijn, van speels gedrag of een doelbewuste aanval, omdat ze de schepen beschouwen als concurrenten voor hun favoriete prooi: de blauwvintonijn. Als volwassen dieren kunnen orka’s acht meter lang worden en tot zes ton wegen. Ze hebben geen natuurlijke vijanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER