Direct naar artikelinhoud
Voorlichting

In de wereld van James Bond bestaan condooms (nog) niet

Barbara Bach en Roger Moore in ‘The Spy Who Loved Me’.Beeld ANP Kippa

James Bond heeft het er maar druk mee, en niet alleen met het stoppen van slechteriken. De Britse spion deelde verspreid over 24 films het bed met 58 vrouwen. Over voorbehoedsmiddelen wordt met geen woord gerept. Dat concluderen een Utrechtse vader en zijn 16-jarige dochter in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Scottish Medical Journal. Het is een studie met een dikke knipoog, maar ook met een serieuzere boodschap: Bond zou een beter rolmodel in veilige seks mogen zijn.

Het is niet de eerste keer dat oogarts Richard Zegers en laatstejaars Lara Zegers samen onderzoek doen. Twee jaar geleden publiceerden ze over het aantal voorwerpen dat Laurel & Hardy in hun oog kregen, en tot welke oogschade dat in het echt zou leiden. Een vervolgproject was gevonden toen vader en dochter zich realiseerden hoe vrouwonvriendelijk 007 is. Niet alleen in de slaapkamer. Lara: “In Goldfinger stuurt Bond de vrouw bijvoorbeeld met een tik op de billen weg, om met ‘mannen onder elkaar’ te praten.” Dat soort scènes zijn echter moeilijk in cijfers uit te drukken, dus focusten ze op wat je wel kunt tellen.

Naast het aantal bedpartners, waarover ze in het artikel rapporteren, telden ze onder andere hoeveel ontmoetingen Bond nodig had voordat het tot seks kwam. Dat was gemiddeld 2,3 per vrouw, 28 procent van de seksuele avontuurtjes vond bij de eerste ontmoeting plaats.

De spion heeft allerlei vernuftige gadgets, zoals horloges met laserstralen. Waarom dan niet een smartphone met ’s werelds kleinste 3D-printer, die altijd en overal condooms kan printen?

No soa please

Het aantal ontmoetingen is sinds de eerste films in de jaren 60  wel licht gestegen, vertelt Richard. Ondertussen is het aantal bedpartners per film gemiddeld iets gedaald. Eén ding is echter onveranderd: voorbehoedsmiddelen, soa’s en ongewenste zwangerschappen lijken in Bonds wereld niet te bestaan.

De daad zelf komt nooit in beeld. “Maar als de karakters kleding uitdeden of aanstalten maakten om naar bed te gaan, rekenden we dat als seks”, legt Lara uit. Iedere kijker zal snappen wat daarop volgt. In theorie kan Bond het condoom ook buiten beeld tevoorschijn toveren, maar het gaat vader en dochter er juist om dat dit thema onzichtbaar is. Bond zou volgens hen een lichtend voorbeeld voor kijkers kunnen zijn door het wél te benoemen.

Yuri Ohlrichs, seksuoloog bij Kenniscentrum seksualiteit Rutgers, is daar wel voorstander van. “Het is misschien een kleine druppel, maar alle beetjes helpen.” Er zijn allerlei factoren die seksueel gedrag van jongeren – en volwassenen – beïnvloeden, zoals opvoeding en vrienden. “Maar als je er vaker over communiceert, bijvoorbeeld via terloopse opmerkingen in films, kan dat wel bijdragen.” Zolang de boodschap er niet te dik bovenop ligt, en die  leuk wordt gepresenteerd. Vader en dochter Zegers doen in hun artikel alvast een voorzetje voor seksuele voorlichting in Bond-stijl. De spion heeft allerlei vernuftige gadgets, zoals horloges met laserstralen. Waarom dan niet een smartphone met ’s werelds kleinste 3D-printer, die altijd en overal condooms kan printen?