Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Chirurgen van het UZ Gent zijn erin geslaagd de eerste baarmoedertransplantatie van ons land tot een goed einde te brengen.Beeld UZ Gent

Het VN-migratiepact is vanmorgen goedgekeurd in Marrakech, ook door premier Michel. De gevolgen daarvan zinderen nog steeds na in de Wetstraat. En verder komt het UZ Gent met een primeur voor ons land. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

1. Marrakech-pact

Het VN-migratiepact is goedgekeurd. “Een historische vergissing”, zo vindt gewezen staatssecretaris Theo Francken op Twitter. Vanochtend reageerde de N-VA’er ook al in Radio 1-programma De ochtend. Daarin stelde hij de legitimiteit van de minderheidsregering in vraag. Maar hij gaf ook toe: “Ik heb fouten gemaakt.

Intussen analyseert politicoloog Carl Devos dat ook in Michel II onze premier de handpop blijft, “de N-VA heeft die gewoon in een andere hand vastgenomen. Dat is sluw van meesterstrateeg De Wever, die vorige week in de hoek zat, maar nu weer het spel kan verdelen.” 

Ook De Morgen-journalist Joël De Ceulaer komt met een scherpe analyse: “Waarom we N-VA nu ‘radicaal rechts’ mogen noemen.

2. Baarmoedertransplantatie

Heugelijk nieuws uit Gent: daar heeft het UZ haar eerst succesvolle baarmoedertransplantatie uitgevoerd. De vrouw stelt het goed en zal zonder complicaties over een jaar zwanger kunnen worden van haar eerste kind via ivf.

3. Radicalisering Brugse leerlingen

Een handvol leerlingen van het KTA in Brugge heeft er in een besloten Facebook-groep mee gedreigd een aanslag te plegen op een OKAN-klas in hun school, waar anderstalige nieuwkomers terechtkomen. De jongeren deelden ook foto’s van wapens in de groep. 

4. Daar is Thomas Piketty weer

Europa moet democratischer worden, vindt Thomas Piketty. In een manifest pleit de Franse econoom voor de invoering van nieuwe belastingen. De opbrengst daarvan moet ongelijkheid, klimaatverandering en migratie aanpakken.

Econoom Thomas Piketty.Beeld AFP

Aan het koffie-automaat

1. CHIC overtuigt niet

Nile Rodgers gaf het publiek van Vorst Nationaal exact wat het wilde: een vrolijk jukeboxconcert vol meezingers. Alleen vertrouwde de Amerikaanse discoveteraan te fel op de routine.

Nile Rodgers.Beeld Tine Schoemaker

2. The Voice Senior

In DM ZAPT zet de cultredactie van De Morgen de blik op oneindig. “In The Voice Senior waait de ontroering zomaar en ongevraagd tot in de zetel”, schrijft Kris Kuppens over het nieuwe programma. 

3. Valse of echte kerstboom?

Nu het paard van Sinterklaas de hoeven heeft gelicht, mag naar aloude traditie de kerstboom opgetuigd. Sommige Belgen kiezen ieder jaar voor een vers gekapt exemplaar, anderen halen telkens hun valse spar boven om de natuur te sparen. Wie heeft gelijk?

Aan het koffie-automaat
Beeld Tine Schoemaker