Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

Het mooiste Pukkelpop-liefdesverhaal: "Ik dacht: wie is dit? Waarom is hij zo vriendelijk?"

Al 33 jaar zorgt Pukkelpop voor de beste festivalanekdotes
Beeld Stefaan Temmerman

Zondag sluit Pukkelpop zijn 33ste editie af. Sinds 1985 hebben honderdduizenden festivalgangers de heilige Pukkel-weide betreden. Benen zijn er kapotgedanst, harten gebroken, condooms gescheurd, maar dit zijn vier écht memorabele herinneringen aan het festival die we u niet willen onthouden.

Pauline (26): "Ik dacht: wie is dit? Waarom is hij zo vriendelijk?"

Pukkelpop 2015

"Ik ging één dag, mijn andere vrienden de volle drie. Ik dacht: ik doe het kort en krachtig, en ga de eerste trein nemen. Plezant festivaldagje, maar 's nachts was het ijskoud en mijn vrienden wilden al vroeg naar de camping. Ik ging dan maar op mijn eentje in het station van Kiewit zitten. Ik zag dat de trein pas om zeven uur vertrok, ik vloekte. Ik zat daar alleen en had het berekoud.

"Even later kwam een jongen het perron opgestapt. Hij vroeg: 'Stoort het als ik naast jou kom zitten?' Het zag er geen louche kerel uit, dus ik dacht waarom niet. We praatten over Pukkelpop. Hij zag dat ik aan het bibberen was en bood mij zijn trui aan.

"De trein kwam aan. Intussen was er veel volk toegestroomd. We moesten rechtstaan. Ik voelde me wat onwel worden. Bij de overstap in Hasselt bood hij aan om snel een flesje water te gaan kopen. Ik dacht: wie is dit? Waarom is hij zo vriendelijk?

"Op de trein naar Gent ging hij tegen de ruit leunen, ik mocht tegen hem aan liggen. Nu vind ik het raar dat ik dat heb gedaan, maar ja, het waren de omstandigheden: ik was echt doodop.

"In Gent-Sint-Pieters stonden we tegenover elkaar. 'Wat nu?', zagen we elkaar denken. Maar dan zeiden we: salut, tot de volgende keer. We wandelden weg zonder nummers uit te wisselen. We hadden er gewoon de energie niet voor, denk ik. Ik dacht ook: we zijn allebei van Gent, ik zal hem weleens tegenkomen.

"Ik wist niets van hem, enkel dat hij Kevin heette. De maanden nadien heb ik niet zoveel meer aan hem gedacht. Tot ik hem nog eens tegenkwam in de vestiaire van het Koninklijk Circus, voor het concert van de Britse band Bloc Party. Ik dacht: huh, ik ken die precies. We hadden enkel tijd voor een 'Hey! Hoe gaat het?', want Bloc Party ging beginnen. Opnieuw dacht ik: dit is een kleine zaal, ik zal hem wel nog tegenkomen. Maar na het concert geen spoor meer. Toen heb ik mijn vrienden voor het eerst over Kevin verteld: 'Hoe absurd is dit?' Ze stelden voor om alle Kevins op te sporen die ooit Pukkelpop hadden bijgewoond, maar ik zei: 'Zotten, zo geforceerd'.

'Ze stelden voor om alle Kevins op te sporen die ooit Pukkelpop hadden bijgewoond, maar ik zei: 'Zotten, zo geforceerd''

"April van dit jaar. Er was een feestje in de Gentse Vooruit. Even voor middernacht kwam ik toe met mijn vriendinnen. Ik zat in een periode van: pff, ik wil even niemand daten. Het is genoeg geweest. Maar we kwamen toe en ik zag Kevin. Eerst durfde ik hem niet aan te spreken, maar enkele uren en drankjes later had ik wel het zelfvertrouwen. 'Hallo, ben jij toevallig Kevin?', vroeg ik. Hij: 'O my god, het Pukkelpop-meisje!' 'We moeten eens iets gaan drinken, hier is mijn nummer', zei ik met geveinsd zelfvertrouwen.

"De week erna hebben we afgesproken. Het klikte meteen. We spraken nog eens af. En nog eens. Nu zijn we samen. Met dank aan Pukkelpop."

Natalie (27): "Het spijt mij nog altijd dat ik geen foto durfde vragen"Pukkelpop 2011 en 2012

"Aan de vooravond van Pukkelpop stuurde een vriend mij: 'De crew van de Foo Fighters zit in Hasselt op het terras van de Irish Pub'. Ik ben megafan en met een vriendin ben ik van Tongeren naar Hasselt gereden.

"Daar aangekomen zat inderdaad een groep Amerikanen op het terras. We zetten ons er – uiteraard – naast en raakten aan de praat. Ik vroeg wat ze in België kwamen doen. 'Werken', zei iemand. 'Waar? Goh, niets speciaals hoor. Op een festival voor een groepje, maar niet al te bekend hoor.' Ik vroeg: 'Ah, wie dan?' Waarop hij: 'The Foo Fighters', ik: 'Huh, The Who Fighters?' (lacht) Zo was het ijs gebroken en pintelierden we de hele avond met de stage manager en de andere crewleden. Op het einde van de avond hebben we nummers uitgewisseld, de dag erop zouden we backstage mee mogen.

Natalie kon het Foo Fighters-optreden in 2012 vanop het podium aanschouwen.Beeld RV

"Jammer genoeg was er dan de legendarische storm. De crew stuurde ons een sms'je: 'We hopen dat jullie oké zijn, maar wij moeten vertrekken.'

'Natuurlijk waren we teleurgesteld, maar het jaar erop werd mijn droom alsnog werkelijkheid. De crewleden vroegen of ik alsnog backstage wou. Duh. We kregen champagne à volonté, een rondleiding op de tourbus en het optreden mochten we in de sidestage van het podium zien. Dave Grohl heb ik gezien, maar hij was de hele tijd in de weer met zijn dochtertje en ik durfde geen foto vragen. Daar heb ik nog altijd spijt van."

Natalie: 'Dave Grohl heb ik gezien, maar hij was de hele tijd in de weer met zijn dochtertje en ik durfde geen foto vragen.'Beeld RV

De twee liefjes van Katrin (31)Pukkelpop 2003

"Ik was een jaar of 15 en mijn toenmalig liefje was iemand die ik op taalkamp had leren kennen. Ik had hem de rest van de zomer niet meer gezien, maar hij zou mij een dag op Pukkelpop komen vergezellen. Ik had een combi-ticket en had de eerste dag een andere jongen leren kennen waar ik verliefd op werd. De dag dat liefje één er was, en ik hem dus voor het eerst sinds dat kamp weer terugzag, kwam ik opeens tot de conclusie dat ik dat hem eigenlijk niet meer leuk vond. Ik wou bij nummer twee zijn."

'Ik kwam opeens tot de conclusie dat ik liefje één niet meer leuk vond'

"Het was die avond het optreden van The Ataris en ik heb toen een crowdsurfer in mijn nek gekregen en ben flauwgevallen. Ze hebben mij naar de EHBO naast het podium gebracht. Ik heb die nieuwe jongen aangeduid aan de verplegers en die mocht meekomen. Toen vriendje één zich eindelijk door de massa tot aan de EHBO had gewurmd kreeg hij te horen dat hij niet mee binnen mocht 'want haar lief is al bij haar'."

Rana (23): "Een unieke belofte van Anderson .Paak"Pukkelpop 2016

"Ik stond met al mijn vrienden op de eerste rij van de Main Stage en zag rapper Anderson .Paak voor het eerst optreden. Het was een memorabel concert: laidback, maar toch energiek. Er stond weinig volk dus mijn vrienden en ik hadden alle ruimte om te dansen en gingen helemaal uit ons dak. Toen het concert gedaan was, voelde ik plots iets heel hard tegen mijn hoofd botsen. Ik wist niet goed wat het was, maar toen ik naast me keek, had één van mijn vriendinnen de drumstok van .Paak vast. Hij had die in het publiek gegooid, recht op mijn voorhoofd."

Anderson .Paak tijdens het bewuste optreden in 2016.Beeld RV

"Met een dikke buil en veel hilariteit heb ik mijn Pukkelpop 2016 verdergezet. Toen ik thuiskwam, heb ik Paaks manager gemaild in de hoop een gratis ticket voor zijn volgende show in de wacht te slepen. De manager mailde mij bijna onmiddellijk terug dat het hen enorm veel speet en dat ze het goed wilden maken met wat merchandise. Daarbovenop heeft .Paak himself op Twitter beloofd om nooit meer zijn drumstokken in het publiek te gooien."

Rana met vrienden én buil.Beeld RV