zaterdag 22 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Joseph Paintsil JEFFREY GAENS

Cercle Brugge - Krc Genk

Joseph Paintsilhoopt stiekem op tweede basisplaats

“Mijn eerste club was Ajax”

Genk zit na de interlandbreak alweer in een rollercoaster. Malmö is amper achter de rug of daar schuift Cercle Brugge aan, drie dagen later gevolgd door Lommel in de Croky Cup. Roteren dus maar, al lijkt Philippe Clement voor zondag niet heel veel te willen wijzigen. Een serieuze kanshebber op een startbewijs is wel Joseph Paintsil, die aast op een tweede basisplaats. “Ik leef op hoop”, aldus de minzame 20-jarige Ghanees. “Bankzitten hoort bij voetbal. Zeker in een topclub. Maar het is toch mijn ambitie om zo veel mogelijk minuten te verzamelen.”

Over de moeizame onderhandelingen tussen Genk en Ferencvaros in verband met de transfer van Paintsil gaan we het hier niet meer hebben. Evenmin over de maand, die de Ghanees door een blessure verloren heeft in de voorbereiding. We starten in het nu.

“Ik voel dat ik de achterstand die ik voor het seizoen heb opgelopen, stilaan heb goedgemaakt”, aldus de optimistische vleugelaanvaller. “Ik begin ook te wennen aan het Belgische voetbal. Het niveau is hier een stuk hoger dan in Hongarije, waar ik vorig seizoen aan de slag was. Om nog maar te zwijgen van de accommodaties. Vóór mijn komst naar Genk had ik een bepaald beeld van die club. Ik wist dat de organisatie top was en dat er veel talent zat. Bovendien was me ingefluisterd dat jonge spelers hier de tijd krijgen om te rijpen. Wel, Genk beantwoordt volledig aan die verwachtingen. Voor elke speler hebben zij een carrièreplanning.”

Nieuwe carrière

Ook voor Paintsil. Maar hoe ziet hij zijn nabije toekomst zelf? Tot nader order moet hij het stellen met één basisplaats, tegen Waasland-Beveren, en een handvol invalbeurten.

“Dat verbaast me niet”, zegt hij nuchter. “Ik begin hier aan een nieuwe carrière. Ik merk wel dat ik steeds meer kansen krijg. Dat betekent dat ik op de goede weg ben. Op het einde van dit seizoen wil ik de nodige speelminuten op de teller hebben. Dat is deels de verantwoordelijkheid van de coach. Maar ook van mij. Dit is een getalenteerde spelersgroep. De concurrentie is zwaar, ook op training moet je je tonen. Anders kom je niet aan de bak.”

Genk beantwoordt volledig aan die verwachtingen. Voor elke speler hebben zij een carrièreplanning Joseph PAINTSIL

Scoren

Tien goals en zeven assists, met die statistieken kwam Paintsil in de zomer van Ferencvaros naar Genk. Niet mis.

“Maar in mijn laatste seizoen bij Tema Youth, mijn club in Ghana, haalde ik nog betere cijfers”, aldus Joseph. “Toen zat ik aan tien goals en négen assists. Tot nu toe kan ik bij Genk één assist voor Trossard voorleggen. Dat was in de thuismatch tegen Bröndby. Het volgende objectief wordt dus scoren. Maar natuurlijk staan de resultaten voorop. Eén doel is al bereikt: de poules van de Europa League. Nu moeten we mikken op de top vier in de Jupiler Pro League.”

Zondag kan Genk het clubrecord breken met de negentiende officiële wedstrijd op rij zonder nederlaag. Een straf parcours.

“Maar voor mij is het nog langer geleden dat ik verloor”, lacht Paintsil. “Ik ben bij Ferencvaros geëindigd met een lange reeks van ongeslagen matchen.”

Klopt. Twaalf om precies te zijn. Paintsil leed zijn laatste nederlaag op 3 maart.

Naast zijn carrière verloopt ook het dagelijks leven hier op wieltjes. “Ik woon in een huis in Genk, samen met mijn brother Gabriel Leveh, die samen met mij hier is neergestreken en bij de beloften speelt. In mijn vrije tijd trek ik veel op met Joseph Aidoo, nog een landgenoot. Plezant is dat we onder mekaar het Ghanese dialect kunnen spreken. Het Twi. Wat we zoal uitspoken in onze vrije tijd? De Play Station, bowling spelen. Niks spectaculairs. Samatta is er ook meestal bij.”

Broer speelt in Oostenrijk

Een beetje Ghana dus in Genk. Het verdrijft het heimwee naar thuishaven Accra en zijn familie. “Ik heb een toffe jeugd gehad”, zegt hij. “Pa, die intussen gepensioneerd is, was chauffeur bij de State Insurance Company, ma is altijd huisvrouw geweest. Mijn oudere broer Seth voetbalt trouwens bij Admira Wacker, in Oostenrijk.”

Niet toevallig, zo blijkt. “In Accra bestaat er een jeugdcompetitie. Daar hebben we allebei leren voetballen. Eerst bij de zogenaamde cones (Engels voor kegels, nvdr.) teams, dat is de jongste categorie. Daarna bij de U12, enzovoorts. Ik speelde bij, jawel, Ajax. Mijn broer en ik werden daar ontdekt door Red Bull Salzburg, dat in Accra een jeugdacademie had. We vlogen geregeld over naar Salzburg voor een stage. Op een bepaald ogenblik is de academie gestopt. Maar mijn broer heeft er wel een transfer naar Oostenrijk aan overgehouden. Ik was toen nog te jong en heb mijn weg moeten zoeken via Tema Youth. De ploeg waarmee ik van de Ghanese tweede naar de eerste klasse ben gepromoveerd. Nu ben ik waar ik moet zijn.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws