Direct naar artikelinhoud
Trumps gezondheid

Regisseur James Gunn biedt 100.000 dollar om Trump op "accurate" weegschaal te krijgen na medisch onderzoek

Donald Trump op de golfbaan van de International Golf Club in West Palm Beach in Florida. Inzet: regisseur James Gunn.Beeld AP

James Gunn, regisseur van 'Guardians of the Galaxy', is bereid 100.000 dollar (bijna 82.000 euro) te schenken aan een goed doel, als Donald Trump zich opnieuw wil laten wegen. Gunn vindt het iets té opvallend dat Trump tijdens zijn medisch onderzoek begin deze week netjes blijkt te vallen binnen wat 'slechts' een overgewicht-BMI en dus geen obesitas zou zijn. Meteen stak een heuse 'Girther-beweging' de kop op die zijn gewicht in de schaal gooit op Twitter.

De Amerikaanse president is 1m90,5 groot en weegt 108,4 kg volgens zijn medische check-up van deze week. Daarmee scoort Trump een BMI van net geen 30, wat betekent dat hij weliswaar met overgewicht kampt, maar niet met zwaarlijvigheid. Dat leidde tot heel wat cynische en geestige reacties op Twitter die het resultaat van de weging in twijfel trekken. Allemaal onder de hashtags #Girther en #GirtherMovement, een sneer naar de 'Birther Movement' van Trump waarmee die de geboorte van zijn voorganger Barack Obama op Amerikaanse bodem tegensprak. 'Girth' is de omtrek van je taille.

Ook regisseur James Gunn hecht weinig geloof aan het meegedeelde gewicht van Trump en hij daagt hem uit op Twitter: "Ik geef 100.000 dollar aan een goed doel dat Trump zelf mag uitkiezen, als hij op een accurate weegschaal gaat staan, in het bijzijn van een onpartijdige geneesheer, goedgekeurd door ons beiden. Echt." 

Twitter bericht wordt geladen...

In een eerdere tweet had Gunn de president vergeleken met baseballer Albert Pujol, die even groot zou zijn en amper een halve kilo meer zou wegen. Bijschrift: "Als zijn dementietests even nauwkeurig zijn, dan hangen we". Ook over Trumps aangegeven lengte heeft Gunn stevige twijfels. Hij postte op Twitter een aantal vergelijkende foto's om aan te tonen dat die 1m90 larie is. Journalist Gersh Kuntzman postte een foto van het rijbewijs van Donald Trump op Twitter. Toen was Trumps blijkbaar nog 1m88. Daarmee zou de president een BMI van meer dan 30 halen, wat wijst op zwaarlijvigheid. "Ik ben een #girther omdat een oude man niet 2,5 cm kan GROEIEN", schreef Kuntzman.

Twitter bericht wordt geladen...

Dokter Ronny Jackson, de arts die Trump onderzocht, gaf toe dat de president baat zou hebben bij een dieet met minder vet en bij meer sport. Maar Jacksons algemene conclusie was toch: "Alle medische resultaten wijzen erop dat de president op dit moment heel gezond is en dat hij dat ook zal blijven gedurende zijn ambtsperiode". Op de vraag hoe iemand die flirt met obesitas en die cholesterolverlagende medicatie pakt, kerngezond kan zijn, antwoordde Jackson: "De genen, zeker. Sommigen hebben nu eenmaal goede genen." Volgens Twitteraar Susan Hunt bieden alvast een resem personages uit South Park zich aan om persoonlijk door dokter Jackson gewogen te worden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...