“We hebben wat meer liefde nodig”: Joost Klein staat voor het eerst sinds Songfestival-debacle op het podium

Na de heisa, de revanche. Joost Klein (26) stond zondag voor het eerst sinds zijn uitsluiting op het Eurovisiesongfestival weer op het podium. Gevolg: 9.000 uitzinnige fans en extra veiligheidsmaatregelen van de organisatie.

Dennis Van Goethem

De show lag al vast in oktober, nog voor het hele Eurovisie-circus begon, maar dat maakte het niet exclusiever. Op Freshtival Weekend in Enschede - vlakbij Twente - trad Joost Klein voor het eerst weer op na zijn diskwalificatie in Zweden. Het Nederlandse festival op recreatiedomein Het Rutbeek kreeg zo onverwacht de primeur. Joost begon om 20.45 uur aan zijn set en stelde vooral nieuwe muziek voor. Zijn Songfestivallied ’Europapa’ smokkelde hij een keer of vijf in de set.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het liet zich voelen: de tent voor 9.000 man stak tot de naad vol. Vooraf kondigde de organisatie aan dat het indien nodig zou ingrijpen. “Er is plaats voor 9.000 man in de tent en we waren erop voorbereid om het terrein af te sluiten”, zegt festivalbaas Eric Van Oosterbaan. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, al was het nipt. “We hebben ook veiligheidscamera’s op het terrein en stuurden een drone in de lucht om alles in de gaten te houden. Er was nooit angst voor ongelukken.”

© AFP

LEES OOK. Joost Klein mocht niet meedoen aan het Songfestival, maar scoort wel een hit in Europa met ‘Europapa’

Overweldigd

Over wat er nu precies achter de schermen gebeurde in Zweden, vertelde Klein niks. “Ik weet dat iedereen verwacht dat ik iets zeg, maar alles is liefde. Ik hou van jullie.” Wel was hij naar eigen zeggen overweldigd door de reactie van het publiek. “Wat een mentaliteit hier. Ik voel de love in the air. We hebben wat meer liefde nodig.” Hij liet het ook niet na om de draak te steken met alle aandacht. “I am an international artist now. Zullen we een grote moshpit maken? Groter dan de artikels die over mij zijn verschenen.

Klein werd vorige week de eerste artiest ooit die werd gediskwalificeerd voor het Songfestival terwijl de wedstrijd al bezig was. Na afloop van zijn halve finale zou hij een cameravrouw hebben bedreigd. Hij ontkent, en de Nederlandse omroep AVROTROS noemt de uitsluiting “buitenproportioneel”.

Het onderzoek naar het incident loopt nog. Zodra dat klaar is, neemt het OM een besluit over eventuele vervolging. Volgens Kleins advocaat in Zweden moet hij in juni voor de rechtbank verschijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER