Onder meer Rudi Giuliani, voormalig burgemeester van New York, is aangeklaagd door de staat Arizona.
Foto: Reuters

Staat Arizona start rechtszaak tegen bondgenoten van Donald Trump voor poging tot verkiezingsmanipulatie

De Amerikaanse staat Arizona heeft 18 bondgenoten van oud-president Donald Trump aangeklaagd voor de poging om de presidentsverkiezingen van 2020 te manipuleren. De namen van de verdachten zijn officieel nog niet bekend, maar onder meer de oud-burgemeester van New York Rudi Giuliani is aangeklaagd. 

"Ik zal niet toestaan dat iemand de Amerikaanse democratie ondermijnt. Die is te belangrijk." De procureur-generaal van Arizona Kris Mayes is duidelijk. Na een onderzoek dat een jaar duurde, heeft een 'grand jury' geoordeeld dat de beschuldigingen tegen 18 bondgenoten van Donald Trump aannemelijk zijn. De aanhangers van de voormalige president zijn nu aangeklaagd voor onder meer samenzwering, fraude en valsheid in geschrifte.

Volgens het openbaar ministerie probeerden de 18 verdachten in 2020 de resultaten van de presidentsverkiezingen te veranderen. Joe Biden haalde in Arizona 10.457 stemmen meer dan Donald Trump.

Ook in de staten Nevada, Michigan en Georgia zijn al rechtszaken opgestart na pogingen om de resultaten in Trumps voordeel te draaien. 

Officieel worden de namen van de verdachten nog geheim gehouden, om de aangeklaagden eerst op de hoogte te brengen van de rechtszaak. Toch zijn enkele verdachten al bekend, waaronder Kelli Ward - de voormalige voorzitster van de Republikeinse Partij van Arizona - en haar man Michael Ward.

Ook de voormalige burgemeester van New York Rudi Giuliani is aangeklaagd. Dat laat zijn woordvoerder weten. Rudy Giuliani was de persoonlijke advocaat van Donald Trump en een controversiële figuur in de Verenigde Staten. Na de verkiezingen van 2020 bleef Giuliani beweren dat de verkiezingen gestolen waren en dat er fraude gepleegd werd. Hij is ook een van de verdachten in de zaak die in Georgia loopt tegen de oud-president. Verschillende verdachten in die rechtszaak pleitten al schuldig.

Trump wordt niet aangeklaagd in Arizona en ook niet rechtstreeks benoemd in de aanklacht. Het openbaar ministerie heeft het wel over een "voormalige VS-president", die als "niet-aangeklaagde mede-samenzweerder" wordt benoemd.

Meest gelezen