Luister naar

Nieuwbouwhuis steeds duurder, niet beter

Nieuws
De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning steeg in 2018 tot 298.000 euro, een toename van 10 procent. Dat maakte makelaarsvereniging NVM donderdag bekend.
Marc van den Eerenbeemt redactie vk
vrijdag 11 januari 2019 om 03:00

Den Haag

Een van de oorzaken van de prijsstijging is de achterblijvende nieuwbouw van huizen. Komend jaar zal de gemiddelde transactieprijs met nog eens 4 tot 7 procent toenemen, verwacht de NVM. De gemiddelde verkoopprijs van een woning komt dan boven de drie ton.

Tot de duurdere huizen – die ook nog eens relatief veel in prijs stegen – behoren de nieuw opgeleverde huizen. De gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning werd vorig jaar bijna 14 procent duurder: 361.000 euro.

Het kabinet wil dat er 75.000 extra woningen per jaar worden gebouwd, zowel koop als huur. Dat lukt voorlopig lang niet, voorspelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Niet alleen de enorme vraag naar woningen drijft de nieuwbouwprijzen op. Ook de sterk gestegen bouwkosten spelen volgens hem een rol, zoals prijzen van grondstoffen en de lonen van schaars bouwpersoneel.

Ook de extra kosten van gasloos bouwen maakt nieuwbouw duurder, aldus Jaarsma. Veel bouwprojecten werden in de loop van 2018 stilgelegd, om het huis in aanbouw te voorzien van gasloze in plaats van gasgestookte verwarming. Die aanpassing kost zo’n 15.000 euro per woning.

De opgelopen bouwkosten verklaart de NVM’er verder door de ‘focus op binnenstedelijk bouwen’. Het bouwen in stedelijke omgeving is duurder dan bouwen in het ‘weiland’.

onbetaalbaar

Afgelopen jaar meldden zich meer geïnteresseerden voor een nieuwbouwwoning, maar de nieuwe huizen zijn hun steeds vaker te duur. Jaarsma: ‘Onze makelaars in en rond de grotere steden spreken van onbetaalbare nieuwbouw. De prijs stijgt, maar de kwaliteit niet.’ NVM-makelaars (zo’n driekwart van alle makelaars) verkochten in 2018 bijna 31.000 nieuwbouwwoningen, 7 procent minder dan een jaar eerder.

oververhit

De ‘gekte’ op de huizenmarkt neemt volgens Jaarsma wel iets af. ‘Steeds meer consumenten willen of kunnen niet meer meedoen.’

In ‘oververhitte’ gebieden als Amsterdam en Utrecht voorziet hij een minder snelle opmars van de prijzen. In Amsterdam steeg de gemiddelde huizenprijs tot 448.000 euro, een toename van 8 procent. In Utrecht was dat 346.000 euro (+13 procent).

In de laatste drie maanden van 2018 nam het aantal huizen dat in Nederland te koop staat, zo’n 5 procent toe. Dat is voor het eerst in achttien kwartalen. Over heel 2018 werden 214.000 woningen verkocht, 11 procent minder dan het jaar daarvoor. Bijna 40 procent werd verkocht boven de vraagprijs. De verkooptijd nam af met elf dagen tot gemiddeld 39 dagen.

Koploper in prijsstijging is Rotterdam. Daar werd een huis gemiddeld 17 procent duurder (271.000 euro). In techstad Eindhoven is de gemiddelde prijs inmiddels 300.000 euro (+8 procent). In Groningen steeg het gemiddelde met 8 procent naar gemiddeld 237.000 euro. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.