Direct naar artikelinhoud
WK Zwemmen

Lecluyse pakt brons: "Wilde heel graag die mascotte"

Lecluyse pakt brons: "Wilde heel graag die mascotte"
Beeld Photo News

Vijfentwintig jaar na Stefaan Maene pakte ook Fanny Lecluyse brons op een WK klein bad - op de 200 meter schoolslag. Ze deed dat in haar eigen stijl: uitblinken wanneer niemand het verwacht.

Fanny Lecluyse putte vertrouwen door zowel op de 50 als de 100 meter schoolslag een zevende plaats in de finale te veroveren. Daar in dat verre China kwamen er verder geen vervelende vragen over wat dit betekende voor het nummer dat haar het best ligt, de 200 meter schoolslag. En dat is voor Fanny Lecluyse de beste voedingsbodem voor een topprestatie.

Intrinsiek heeft ze alleszins de mogelijkheden om wereldtop te zijn. De bronzen medaille op dit WK - met een toptijd van 2:18.85, slechts 36 honderdsten boven haar Belgisch record uit 2015 - is daar het beste bewijs van.

"Fanny had dit vooraf niet verwacht", gaf haar fiere mama in een eerste reactie mee. "Ze ging er wel van uit dat ze mits een tikje meeval bij de laatste acht kon geraken op de 50 en de 200 meter schoolslag. Maar met medaillekansen was ze zeker niet bezig. Ze had wel veel zin om naar dit WK te gaan. Ze is verlost van het studeren en dat was toch een serieuze belasting. Daarnaast had ze haar zinnen gezet op de mascotte van dit WK. Veertien dagen voor ze vertrok, vertrouwde zij mij toe: 'Ik wil heel graag de leuke mascotte.' Ze klonk dan ook heel tevreden toen we skypeten. En terecht. Ze heeft er altijd keihard voor gewerkt, maar werd er niet altijd voor beloond.”

Lecluyse pakt brons: "Wilde heel graag die mascotte"
Beeld EPA