CDH-voorzitter Lutgen neemt ontslag

© ISOPIX

“Ik stop als voorzitter. Ik geef de fakkel door op een goed moment.” Dat zegt CDH-voorzitter Benoît Lutgen in Le Soir. Hij zegt niet gepusht te zijn. “Niemand heeft me dit gevraagd, dit is wat ik wil. Ik ben bijna aan het einde van mijn mandaat, het gaat goed met de partij. Dit is het moment.”

peter de lobel, adb

Lutgen wijst erop dat zijn mandaat sowieso ten einde liep: na twee mandaten mag hij zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Normaal loopt het mandaat van Lutgen echter pas af na de verkiezingen, in oktober. Toch wil Lutgen nu de transitie aan de top doorvoeren, om “degene die overneemt de kans te geven nieuw bloed in de partij te brengen.” Zijn opvolger kan nu de partij naar de verkiezingen loodsen, en daarna de onderhandelingen voeren over een eventuele regeringsvorming.

Lutgen brengt vandaag zijn partijbureau bijeen om de nodige procedures in gang te zetten om zijn ontslag officieel te maken. “Nadien komen er zeer snel verkiezingen, volgens mij binnen de veertien dagen, waarna de nieuwe voorzitter onmiddellijk in functie treedt”, zegt hij in La Libre. Het is “met pijn in het hart” dat hij opstapt.

Hij zegt zijn beslissing met verschillende partijgenoten overlegd te hebben. In L’Avenir zegt Lutgen dat hij al gepraat heeft met Maxime Prévot en dat die “bereid is zijn verantwoordelijkheid te nemen”.

“Blijf me engageren”

Lutgen blijft actief lid van het CDH en zegt zich te zullen schikken naar de wensen van de nieuwe voorzitter, of die hem nu op de bank wil houden dan wel minister maken.

“Het stokje doorgeven op het juiste moment, dat is vertrouwen hebben in de toekomst”, aldus Lutgen via Twitter. “Steunend op het collectieve resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, op onze waarden, roep ik de verkiezing uit voor het voorzitterschap van de CDH.”

“Ik blijf me politiek volledig engageren, als militant, burgemeester en parlementslid. Ten dienste van het project, de waarden, het collectief”, besloot de burgemeester van Bastenaken, die ook federaal parlementslid is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen