© rr

Wereldberoemde architect ontwerpt zijn eerste Belgische gebouw in nieuwe Antwerpse wijk

Het groenste gebouw van België’ staat binnenkort in Antwerpen. De wereldbekende architect Stefano Boeri, onder meer bekend van de ‘ bostorens’ in Milaan, ontwerpt ‘Palazzo Verde’ in de nieuwe wijk Nieuw Zuid in Antwerpen. “We integreren bomen en planten in de gebouwen, en voorzien de stad zo van extra zuurstof”, zegt Boeri.

Jan Stassijns

Stefano Boeri werd in 2014 wereldbekend met zijn ‘Bosco Verticale’ in Milaan. Twee woontorens van 110 en 76 meter hoog zijn opgevat als een verticaal bos met negenhonderd bomen en 15.000 struiken. In China ontwierp hij ‘Forest City’. Die eerste ‘bosstad’ is nog volop in aanbouw en zal op termijn 30.000 inwoners tellen. In totaal worden er 40.000 bomen en maar liefst een miljoen planten aangeplant. De stad zal zo jaarlijks 10.000 ton CO² absorberen en 900 ton zuurstof produceren.

© AP

De bedenker van dit alles komt nu ook naar Antwerpen. Hij ontwierp ‘Palazzo Verde’, een nieuwbouwproject in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Dat L-vormige gebouw met een vijftigtal appartementen heeft groen op alle terrassen en drie gemeenschappelijke daktuinen. In totaal komen er 86 bomen, duizend struiken en 1.200 planten. En dat enkel op het gebouw zelf. Daarnaast komt er nog een grote binnentuin van 360 vierkante meter bij. Die moet jaarlijks vijf ton CO² zuiveren.

Boeri wil met zijn projecten het stedelijk probleem van luchtvervuiling aanpakken. Volgens cijfers van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information blijkt dat 70% van de globale CO2-uitstoot door steden geproduceerd wordt, terwijl onze bossen momenteel maar 40% kunnen absorberen. Het is met die wetenschap in het achterhoofd dat de internationaal gerenommeerde architect Stefano Boeri aan de slag gaat met zijn ontwerpen.

“Onze steden zijn overal ter wereld sneller en sneller aan het groeien. Antwerpen dus ook”, zegt Boeri. “Dat heeft uiteraard een effect op de luchtkwaliteit en het klimaat. Maar je kan het woningtekort en de klimaatverandering perfect samen aanpakken, door te verdichten en tegelijk je gebouwen zo groen mogelijk te maken. En dat mag je letterlijk interpreteren: we integreren bomen en planten in de gebouwen, en voorzien de stad zo van extra zuurstof.”

Grote eer

Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, wist Stefano Boeri te strikken. “Het is een grote eer om een wereldtopper als Boeri naar Antwerpen te kunnen halen”, zegt Kristof Schellekens van Triple Living. “Het is vanaf het begin de bedoeling geweest om van Nieuw Zuid een zo groen mogelijke wijk te maken. Wanneer de ontwikkeling volledig afgerond is, tegen 2028, zal er meer dan 12 hectare groen zijn. Dat is meer dan de helft van de totale site, goed voor maar liefst 2.053 nieuw aangeplante bomen. En dat is nog zonder Boeri’s ontwerp gerekend.”

Boeri is naar eigen zeggen ook erg gecharmeerd door Antwerpen, en dat heeft niet enkel met de stad te maken, weet Schellekens. “Die andere wereldbekende Italiaanse architect Bernardo Secchi (die in Antwerpen Park Spoor Noord en het Theaterplein ontwierp, red.) is een van zijn grote voorbeelden en mentor”, zegt Schellekens. “Het architectenbureau van Secchi heeft het masterplan van Nieuw Zuid geschreven.”

Volgens de planning zouden de eerste bewoners in het voorjaar van 2022 hun intrek kunnen nemen in Palazzo Verde. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend. Als die vergunning eind januari goedgekeurd wordt, kunnen de bouwwerken nog voor de zomer van start gaan.