kreten uit de wetstraat

Caroline Gennez: “De jaren 50 hebben gebeld, ze willen hun vrouwbeeld terug”

Caroline Gennez (Vooruit).© Kris Van Exel

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Jeroen Struys

Baas in eigen buik (1)

“Wie herhaaldelijk voor kinderen kiest, versterkt de natie”, zo blijkt uit een themabrochure van Vlaams Belang. Een artikel in De Standaard wijst uit dat de partij vrouwen pusht om sneller kinderen te krijgen, met een dubbele geboortepremie onder de 30 jaar en een deeltijds opvoedersinkomen om bij de kinderen te kunnen blijven tot ze 5 jaar zijn. Enkele vrouwelijke boegbeelden van andere partijen reageren meteen scherp op die voorstellen.

“De jaren 50 hebben gebeld, ze willen hun vrouwbeeld terug”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) op X.

Baas op eigen veld

Bart Dochy woog als Vlaams Parlementslid voor CD&V op het debat over al te stringente stikstofregels. Daartoe kon hij zijn kennis als landbouwer inzetten. Dat hij nog altijd de hand aan de ploeg slaat, is te zien op zijn sociale media, waar hij een video postte terwijl hij met zijn tractor het veld bewerkt. Onderzoek door onze Wetstraatredactie wijst uit dat hij met een New Holland rijdt. Dat is een tractor. Verkiezingscampagne of niet: de boer, hij ploegde voort.

Baas in eigen buik (2)

“Vrouwen zijn geen broedmachines. Kinderen zijn er niet voor de natie.” Ook Gwendolyn Rutten (Open VLD), Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur, reageert op het artikel over Vlaams Belang. “Mensen maken hun eigen keuzes, ze beslissen in alle vrijheid zelf. Daar heeft geen enkele politieke partij zich mee te moeien. Baas in eigen buik, baas over eigen leven.”

Baas in eigen buik (3)

“Komt er binnenkort ook een kliklijn voor vrouwen met een andere toekomstvisie?” Dat is dan weer de vraag van vicepremier Petra De Sutter (Groen). “Extreemrechts bedreigt onze manier van leven. Daar mogen we niet aan toegeven.”

Afgelopen weekend voerden veertig vrouwelijke kandidaten en mandatarissen van Groen nog actie door te protesteren in de kledij van de tv-serie The handmaid’s tale. In die dystopische serie worden de reproductierechten en de vrijheid van vrouwen onderdrukt door een totalitair regime. “Dat is niet zo ver gezocht”, zegt partijvoorzitster Nadia Naji. “Overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan vrouwenrechten erop achteruit. Als het van hen afhangt, ben je niet langer baas over eigen buik of eigen hoofd. Vlaams Belang beweert graag voor de vrouw op te komen, maar als het erop aankomt, wil de partij het recht op abortus inperken. Haar ideaalbeeld is dat van een heterogezin met vrouw aan de haard.”

Baas in eigen buik (4)

“Alweer onzin van De Standaard.” Die reactie komt dan weer van Barbara Pas, Kamerlid voor … Vlaams Belang.