© rr

Lokaal Fonds doet oproep naar projecten

Het Lokaal Fonds voor Dessel en Mol lanceert een oproep tot steun voor projecten. Lokale verenigingen in beide gemeenten kunnen daarvoor een aanvraag indienen. Het fonds gaat van start met een voorschot van 1 miljoen euro.

Het Lokaal Fonds is opgericht op vraag van de lokale partnerschappen MONA en STORA als onderdeel van het bergingsproject van NIRAS voor radioactief afval op de gemeentegrens van Dessel met Mol. “Het is een van hun voorwaarden om de bouw van de bergingsinstallatie voor laag- en middelactief kortlevend afval te aanvaarden, naast voorwaarden rond veiligheid, tewerkstelling en inspraak”, zegt Stijn Valgaeren, voorzitter van de Stichting Lokaal Fonds. “Het fonds moet inwoners van beide gemeenten ten goede komen. Zo kunnen ook volgende generaties zelf beslissen welke meerwaarden ze aan het bergingsproject willen koppelen.”

Voorschot

De komende jaren ontvangt het Lokaal Fonds ongeveer 110 miljoen euro. De financiering van het fonds is wel gekoppeld aan de nucleaire vergunning voor de oppervlakte-bergingsinstallatie. Omdat die momenteel in aanvraag is, heeft NIRAS een voorschot van 1 miljoen euro gestort. Daarmee kan het lokaal fonds al een aantal kleinschalige projecten en activiteiten steunen. Het lokaal fonds moet ook de herinnering aan de bergingsinstallatie levendig houden. “De bevolking moet over driehonderd jaar nog altijd weten dat er in Dessel een bergingsinstallatie voor radioactief afval is. Dat is een van de elementen die bijdragen tot de veiligheid op lange termijn”, zegt Hugo Draulans van STORA.

Campagne

Verenigingen of andere initiatiefnemers uit Dessel en Mol kunnen bij de Stichting Lokaal Fonds financiële steun aanvragen voor hun projecten en activiteiten. Om dat bekend te maken, start het fonds een lokale campagne met de slogan ‘Ik vraag ’t aan’. Leden van onder meer een lokale fanfare en een jeugdbeweging vormen het gezicht van de campagne.

Meer info vind je op www.lokaalfonds.be.

© rrrr

MTO