Direct naar artikelinhoud
Interview

Unizo-topman: “Ik denk dat elke politicus en elke partij eens goed in de spiegel mag kijken”

Unizo-topman Danny Van Assche over regeringscrisis
Beeld BELGA

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, vertolkt de stem van de ondernemers die met verbazing naar de politieke crisis kijken. Deze regering heeft goed werk geleverd, zo klinkt het, net daarom is het spijtig dat ze in het zicht van de eindmeet struikelt over een principekwestie. Nu de val een feit is, is het zaak om snel duidelijkheid te bieden. “Politici, sta recht, klop het stof van uw kleren en ga aan de slag.”

Wat denkt u van dit schouwspel?

Danny Van Assche: “Eigenlijk is de situatie wezenlijk niet veel gewijzigd sinds we de voorbije twee weken een oproep hebben gedaan om deze regering in het zadel te houden. Er ligt nog te veel werk op de plank om de handdoek te gooien. Dat was ook de reden van onze oproep om uit deze crisis te geraken. Helaas is het niet gelukt. Momenteel zien we een triest schouwspel van elkaar de zwartepiet door te spelen. Dat is geen mooi zicht en eigenlijk ook niet relevant.”

Wie is hier verantwoordelijk voor dit debacle?

“Dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Ik denk dat elke politicus en elke partij eens goed in de spiegel mag kijken. Het is niet zo dat er één zondebok is. Het is nu ook niet zo dat het de eerste keer is in ons land dat een regering valt, we moeten de situatie nu ook niet dramatiseren. maar iedereen heeft er baat bij dat er snel duidelijkheid komt. Ik zou zeggen, politici, sta recht, klop het stof van uw kleren en ga aan de slag.”

Premier Michel gooide het gisteren plots over een linksere boeg om zijn minderheidsregering alsnog te redden? 

“De premier heeft zelf vorige week gezegd dat in dit land alles mogelijk is, welnu hij leverde zelf het bewijs voor die stelling. Hij is heel ver gegaan om zijn regering te redden, en eigenlijk siert hem dat. Hij deed me denken aan de Britse premier Theresa May die tegen beter weten in en met de moed der wanhoop haar regering overeind poogt te houden. Zelfs zijn poging om met een minderheidsregering verder te gaan, kan je als heel creatief zien. Dan komen soms heel verrassende zaken naar boven, zoals zijn ultieme discours dat zo verrassend klonk dat het tegelijk ook heel ongeloofwaardig was. Je kan van de oppositie nu niet verwachten dat ze een regering op de been houden die ze eerst vier jaar hebben bekampt.”

‘Wat zijn de gevolgen voor het sociaal overleg, wat met de welvaartsenveloppe. Wat zijn de gevolgen voor de begroting? Er zijn vele vragen en complicaties’

Hoe moet het nu verder? Het lijkt uit te gaan draaien op een regering van lopende zaken, of verkiest u toch maar vervroegde verkiezingen?  

“Ik verkies een regering in lopende zaken. Voor mij is dat de beste garantie op een toch iet of wat stabiele periode waarin nog beleid kan gevoerd worden. Wat zijn de gevolgen voor het sociaal overleg, wat met de welvaartsenveloppe. Wat zijn de gevolgen voor de begroting? Er zijn vele vragen en complicaties. Als we nu naar vervroegde verkiezingen zouden gaan, dan kruipt iedereen in campagnemodus, om nog maar te zwijgen over de kosten die dat met zich meebrengt.”

Wat na de verkiezingen? Een nieuwe Zweedse coalitie lijkt zo goed als uitgesloten?

“Ik hoop dat dan de redelijkheid zegeviert en we niet opnieuw 500 dagen of meer nodig hebben om een nieuwe regering te vormen. Want dan zitten we allicht middenin de gevolgen van een harde brexit, moeten tal van sociaal-economische maatregelen vorm krijgen, zullen de financiële markten allicht onrustig zijn. Iedereen weet dat in de politiek de tegenstander van gisteren een mogelijke coalitiepartner van morgen is. Het is een cliché maar de kiezer veroordeelt de verschillende partijen tot elkaar, in de manier waarop hij de kaarten heeft gelegd. Welke coalitie er ook gevormd zal worden, het enige wat voorop moet staan is dat het een ploeg is die in het belang van het land bestuurt. En dan is stabiliteit een belangrijke voorwaarde.” 

‘De ondernemers zijn eigenlijk vrij positief over het geleverde werk van Michel I. We hebben een regering gehad die zorgde voor een breuklijn met het verleden’

Hoe kijkt u naar het palmares van de regering Michel I? Veel jobs erbij, een iets lichtere belastingdruk, maar ook een niet sluitende begroting en een hoge schuldgraad?

“Dat is wellicht nog het meest schrijnende aan dit verhaal. De ondernemers zijn eigenlijk vrij positief over het geleverde werk. We hebben een regering gehad die zorgde voor een breuklijn met het verleden. De belastingdruk is afgenomen, er werd werk gemaakt om ons land terug een beetje in de markt te zetten. Het werk is uiteraard niet af, en niet alles was even goed. De begroting is inderdaad niet in evenwicht, ondanks de economische groei. En ook op het vlak van schuldafbouw mocht het iets beter. 

“Maar algemeen mag deze ploeg een collectieve pluim op haar hoed steken. Elke partij heeft zijn accenten kunnen leggen, en het resultaat mag gezien worden. Ik had gehoopt dat deze ploeg naar de kiezer kon trekken met dit gegeven. En niet dat ze in de laatste meters alsnog zou struikelen over een principekwestie. Dat maakt het zuur.”