© EPA

Philippaerts en paard Chilli Willi worden Belgisch kampioen jumping

Nicola Philippaerts is zaterdag op het domein Zangersheide in Lanaken met de 9-jarige hengst Chilli Willi Belgisch kampioen geworden. Zij waren de enigen die de vier proeven foutloos afwerkten.

Jos Verlooy, die met het 9-jarig Belgisch Warmbloed Paard Igor als leider de finale inging, leek op weg naar de Belgische titel toen hij in de openingsproef van de slotdag twaalf van de dertien hindernissen perfect afwerkte. Maar op de laatste oxer stootte het duo tegen alle verwachtingen in toch een balk af en daardoor zakten zij naar de vierde plaats. Na hem bleven Gregory Wathelet met de 9-jarige hengst MJT Nevados S en Nicola Philippaerts met Chilli Willi foutloos, en dus leek het een tweestrijd te worden tussen twee laatstgenoemden.

Wathelet in de fout

Halverwege de allerlaatste proef ging Wathelet met MJT Nevados S in de fout op de oxer van de tweesprong. Hij moest vrede nemen met brons. Jos Verlooy werkte met Igor nog een nulronde af en pakte zo toch zilver.

© BELGAONTHESPOT

Aan het meesterschap van Nicola Philippaerts en Chilli Willi kon niemand tornen. Als kers op de taart bleven zij ook in de slotronde foutloos. “Ik had mijn zinnen gezet op dit Belgisch kampioenschap. Na de Grote Prijs van Lausanne van vorige week zondag, waarin we als vierde eindigden, wist ik dat Chilli Willi in topvorm was. Dat heeft hij hier bewezen. En nog belangrijker naar de toekomst toe: hij bewijst dat hij ook een kampioenschapspaard is. Over vier dagen en evenveel proeven verzwakte hij niet. Volgend jaar moet hij definitief bij de wereldtop aansluiten”, zei Nicola Philippaerts. “Belgisch kampioen, dat is toch iets wat je op je palmares wil hebben. Mijn papa won zes titels, vandaag win ik mijn eerste. Ik ben er dolgelukkig mee.”

Fiere vader

“De familie Philippaerts is vandaag zeer fier”, reageerde vader Ludo Philippaerts. “De ruitersport is in vergelijking met vroeger een pak geëvolueerd. Er zijn veel goede ruiters die allemaal over goede paarden beschikken. Als je dan in zo’n sterk deelnemersveld kan winnen, mag je fier zijn. Chilli Willi heeft dit jaar zoveel progressie gemaakt en is in de vorm van zijn leven. Vorige week bleef hij vier keer foutloos in Lausanne. Eén week later doet hij hetzelfde in Zangersheide en wordt hij samen met Nicola kampioen van België. Dat is bijzonder sterk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten