© BFM

Buurman die gezin uit brand in Hoboken redde, belandde zelf in het ziekenhuis: “Hij verdient een medaille”

Vier bewoners van een woning in de Commandant Weynsstraat in Hoboken konden voorbije nacht op het nippertje gered worden terwijl het huis in brand stond. Met een koevoet forceerde buurman Sylvain de deur en kon zo mama en papa en twee jonge kinderen uit het huis halen. Nog voor de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Door de rookintoxicatie moest ooik Sylvain naar het ziekenhuis. De moeder (32), vader en twee kinderen (8 en 9) verkeren in levensgevaar. Buurman Alex haastte zich ook naar het huis.

BriP

LEES OOK. Moeder, vader en twee kinderen in levensgevaar na brand in woning

Alex werd rond 4 uur opgeschrikt door een hevige brandgeur. Hij werd wakker en zag door zijn raam hoe Sylvain twee huizen verder het brandende huis binnen probeerde te geraken. “Hij kon de deur forceren met zijn koevoet, liep naar binnen en haalde eerst de vader en het zoontje uit het huis. Daarna ging hij terug binnen voor de moeder en hun dochtertje, maar die vond hij niet meteen. Ik ben daarna ook ter hulp geschoten”, vertelt Alex.

Sylvain kon uiteindelijk ook de mama en het dochtertje uit de brand redden. Hij haalde eigenhandig het hele gezin uit het huis, nog voor de brandweer en de hulpdiensten ter plaatse kwamen. De kinderen zijn 8 en 9 jaar oud. “Zij waren er erg aan toe. Sylvain legde meteen zijn overall over de kinderen heen om ze warm te houden.”

Ook toestand vader verslechterd

De vier bewoners werden meteen naar het ziekenhuis overgebracht. Ook Sylvain kreeg veel rook binnen en werd door de ambulanciers meegenomen. De moeder en de twee kinderen raakten zwaar bevangen en verkeren in levensgevaar. De toestand van de vader is ondertussen verslechterd en ook levensbedreigend. Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse om de oorzaak te achterhalen. Wellicht is de brand ontstaan in het washok op een tussenverdieping.

“Dat was even schrikken toen we dat hoorden. Sylvain was erg aangedaan, en wilde eerst zelfs niet meegaan naar het ziekenhuis. De ambulanciers konden hem uiteindelijk overtuigen, voor zijn eigen welzijn. Die man heeft zijn eigen leven op het spel gezet om die vier mensen te redden. Anders had het nog veel erger afgelopen. Hij verdient een medaille, absoluut.”

Voor Alex en de andere buren was Sylvain al langer een held. “Nog niet zo lang geleden reanimeerde hij een buurvrouw die een hartinfarct had gekregen, hij redde ook haar leven. Hij is echt onze ‘straatheld’ en verdient alle lof!”

© BFM