© BFM

Hulpdiensten simuleren ongeval met bus waarop vijftig kinderen zitten

De hulpdiensten hebben donderdagavond een grootschalige rampoefening gehouden aan de Boechoutsesteenweg in Borsbeek. Een schoolbus, waarop vijftig kinderen zaten, was er gebotst met een vrachtwagen die producten van een chemisch drugslabo vervoerde.

Theo Derkinderen

Voor de oefening werd de ­Boechoutsesteenweg donderdagavond hermetisch afgesloten. Het scenario van de rampoefening was dan ook niet min. “Een schoolbus met een vijftigtal kinderen van het Sint-Jozefinstituut was net op uitstap vertrokken, wanneer de buschauffeur plots moest uitwijken voor enkele fietsers. Daardoor kwam de bus in aanrijding met een vrachtwagen die in de andere richting reed”, licht commissaris Johan Wonnink van politiezone Minos het scenario toe. “Niet alleen raakten verschillende kinderen gewond, de vrachtwagen was geladen met chemische producten, afkomstig uit een drugslabo.”

De brandweer en de medische hulpdiensten moesten zich dus over de slachtoffers ontfermen én tegelijk ook rekening houden met de mogelijk giftige dampen van de chemische producten. De slachtoffers werden ook getrieerd, waarbij de zwaarst gewonde kinderen prioritair werden verzorgd.

© BFM

Noodplan school

“Maar ook voor de politie wachtte er een belangrijke taak: de zone rond het ongeval afbakenen, een perimeter instellen, de vaststellingen van het ongeval doen, maar ook werk maken van het gerechtelijke luik. Want het ongeval bracht uiteindelijk ernstige drugsdelicten aan het licht en misschien moesten er wel arrestaties gebeuren.”

Ook het interne noodplan van het Sint-Jozefinstituut werd uitgetest omdat er verscheidene leerlingen gewond raakten bij het ongeval. Zo moest de school de niet-gewonde leerlingen opvangen en de ouders verwittigen en opvangen.

Om alles zo echt mogelijk te laten lijken, werden de verwondingen van de slachtoffers met make-up nagebootst. Omdat het om een groot incident ging, werd ook de lokale veiligheidscel opgetrommeld – met onder meer de burgemeester en noodplannings­ambtenaar – om alles mee te coördineren. Omdat er sprake was van veel gewonden, werd ook het medische rampenplan afgekondigd en kwam de federale gezondheidsinspecteur ter plaatse.

© BFM

Debriefing

Binnenkort komen de hulpdiensten opnieuw samen tijdens een debriefingsmoment. Dan zal de oefening tot in detail geanalyseerd worden en bekijkt men welke punten goed waren en welke zaken voor verbetering vatbaar zijn.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM