Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

Nieuws
Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 16:42 aangepast 17:34
Afbeelding
beeld anp

De bewindslieden krijgen van het kabinet een opdracht mee, waarvan de details niet worden gedeeld omwille van de onderhandelingspositie. Ook de gesprekken zullen in besloten sfeer plaatsvinden.

Het staalbedrijf heeft vorig jaar voorstellen gedaan die moeten leiden tot een gezondere leefomgeving en minder uitstoot van broeikasgassen. De gesprekken zullen op basis daarvan worden gevoerd.

Waterstof

Volgens Adriaansens heeft het tot nu toe "allemaal veel te lang" geduurd en is de nood bij omwonenden heel erg hoog. Ze zegt nu het vertrouwen te hebben dat zij en Tata dezelfde ideeën hebben "van wat we willen bereiken, dat we nu aan de slag kunnen". De minister hoopt snel duidelijkheid te hebben over wat er moet gebeuren om Tata schoner en groener te laten produceren. Er zijn al afspraken dat het bedrijf voor 2030 fors minder CO2 uitstoot, "maar deze afspraken maken we omdat we het sneller willen."

Tata is onder meer van plan om de Kooksgasfabriek 2 uiterlijk 2029 te sluiten en om een van de hoogovens te vervangen. Het staalbedrijf wil daarnaast op den duur overschakelen op waterstof, na een overgangsfase op aardgas. Overkappingen op schroot- en grondstofopslagen moeten bovendien tegengaan dat stoffen wegwaaien en geluidsoverlast beperken.

Het kabinet vindt dat een deel van deze maatregelen zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd, zoals de overkappingen en de sluiting van Kooksgasfabriek 2.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat UvA-betogers geen gelijk van officier van justitie

De officier van justitie heeft aan Willem Jebbink, de advocaat van veel gearresteerde UvA-betogers, laten weten dat de aanhoudingen in het protestkamp aan de Roetereilandscampus van de universiteit rechtmatig waren.

Afbeelding

Duitse bedrijven hekelen extremisme in aanloop EU-verkiezingen

Een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, neemt in de aanloop naar de Europese verkiezingen stelling tegen extremisme.

Afbeelding

Studentenclubs bezorgd over ontruiming

De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond maken zich volgens eigen zeggen 'ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest' dat maandag plaatsvond op een campus van de UvA op Roeterseiland.

Afbeelding

Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Afbeelding

IAEA-chef had 'positief' overleg in Iran over nucleair programma

De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft in Iran 'positieve en productieve gesprekken' gevoerd over het nucleaire programma van Teheran. De VN-organisatie wil meer toezicht op het kernprogramma, maar heeft nog geen concrete toezeggingen van Iran.

Afbeelding

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus.