Luister naar

Wat Russen ons kunnen leren

Nieuws
Geert Wilders gaat komend weekend naar Moskou. Hij zegt te willen leren van het Russische patriottisme. Hij zal ook het parlement bezoeken. Als er ergens een nepparlement is, dan is het wel daar.
Rogier Ormeling
woensdag 21 februari 2018 om 03:00

Een dag nadat minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra was afgetreden vanwege een leugen over een fictieve ontmoeting met president Putin, nodigde het Russische parlement Geert Wilders uit. Al in november vertelde hij tijdens een bezoek aan de Russische ambassade dat hij naar Moskou wilde. Om ‘tegenwicht te bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst’. Immers ‘Rusland is onze bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme’.

Blijkbaar acht Wilders het geen beletsel dat sinds Putin in 2000 als president aantrad er geen sprake meer is van vrije en faire verkiezingen. Kritische opponenten ondervonden grote hinder bij hun publieke bijeenkomsten, kregen geen gelijke toegang tot de media, werden als nationale verraders bestempeld, op dubieuze gronden gecriminaliseerd en dus uitgesloten van de kandidatenlijst, of zelfs vermoord.

Tijdens verkiezingsdagen reden Putin-aanhangers van het ene stembureau naar het andere en propten met vooraf ingevulde kiesbiljetten de stembussen vol. Voor de zekerheid werd ten slotte ook de uitslag gemanipuleerd. Zodoende is het Russische parlement, de Doema, van dissonante geluiden gezuiverd. Putins partij Verenigd Rusland geniet steevast een comfortabele meerderheid terwijl de andere partijen bovendien slechts fungeren als schijnoppositie. Een nepparlement. Al reserveert Wilders die benaming slechts voor de Tweede Kamer.

schoothond

‘Als Putin er is, dan ook Rusland. Geen Putin dan ook geen Rusland’, zo sprak de huidige Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin in 2014. In plaats van waakhond van de democratie is de Doema slechts een schoothond van het Kremlin. Zo bleek uit de stortvloed van uiterst onderdrukkende wetten die Russische burgers moeten omvormen tot gedweeë patriottistische onderdanen. Neem bijvoorbeeld de nagenoeg onbetaalbare boetes op deelname aan ongeautoriseerde demonstraties of de beruchte anti-homopropagandawet.

Initiatiefneemster van laatstgenoemde wet was Doemalid Elena Mizoelina, tevens verantwoordelijk voor de decriminalisering van huiselijk geweld. Zal Wilders, die homo- en vrouwenrechten hanteert als wapens in zijn strijd tegen de islam, haar straks als bondgenote hartelijk de hand schudden? Grote kans dat hij ook Andrej Loegovoj tegen het lijf loopt.

Volgens een Britse onderzoeksrechter vergiftigde deze geheim agent in 2006 zijn naar Londen gevluchte collega en Putin-criticus Aleksandr Litvinenko met radioactief polonium. Putin weigerde hem echter uit te leveren en verleende hem zelfs een onderscheiding ‘wegens diensten voor het vaderland’.

Loegovoj werd tevens beloond met een Doema-lidmaatschap, waardoor hij parlementaire immuniteit geniet. Als lid van het Doema-veiligheidscomité stelde hij een zwarte lijst op van Kremlinkritische websites. Onder meer die van oppositiepoliticus Alexej Navalny, die inmiddels, op dubieuze gronden, is uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 18 maart.

Toch gaat Wilders, die meent dat Nederland veel van het Russische patriottisme kan leren. Wat het lesprogramma precies behelst, is nog onduidelijk. Wellicht een bezoekje aan Patriot Park: het militaire Disneyland even buiten Moskou, waar het hele gezin op tanks kan klauteren, met granaatwerpers spelen en Buk-raketinstallaties bewonderen? Tien jaar geleden, tijdens een eerder bezoek aan Moskou, liet Wilders zich aan de hand van een landkaart uitleggen hoe Rusland zich omsingeld voelt door de NAVO die naar het oosten oprukt. ‘Hier heeft Rusland een punt’, zegt hij nu. Rusland is inderdaad omringd door veel andere landen, het is immers het grootste land ter wereld. Maar zou de NAVO deze nucleaire supermacht werkelijk willen of durven aanvallen?

Wilders lijkt het Kremlin en de Doema-leden vooral te gaan bevestigen in hun slachtofferschap. In wat de Russische politicologe Yekaterina Schulmann omschreef als de neiging om de oorzaken van de eigen situatie buiten zichzelf te zoeken. ‘Wat is Rusland? Rusland is iets dat wordt bedreigd door iets van buiten. Dit is een absurde visie van mensen van de geheime dienst, in werkelijkheid worden onze problemen veroorzaakt door interne factoren’, zo stelde zij. Natuurlijk kan ook aan westerse inlichtingendiensten zo’n neiging worden toegeschreven.

Belangrijk verschil is echter dat in Rusland de inlichtingendienst aan de macht is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.