Luister naar

Dwangarbeid achter de tralies

Nieuws
Kledingketens zouden in China producten laten maken door gevangenen. Hoe uitzonderlijk is dat?
Dion Mebius redactie vk
woensdag 21 februari 2018 om 03:00
Chinese gedetineerden aan het werk in een gevangenis in de stad Chengdu. Zij verrichten hun verplichte arbeid onder streng toezicht.
Chinese gedetineerden aan het werk in een gevangenis in de stad Chengdu. Zij verrichten hun verplichte arbeid onder streng toezicht. ap

Amsterdam

Lieten H&M en C&A hun shirts en broeken maken door Chinese gevangenen, die dit als dwangarbeid moesten doen? De twee kledinggiganten zien zich gedwongen op die vraag een antwoord te zoeken na een bericht in de Financial Times over het reilen en zeilen in de gevangenis van Shanghai. In het vorige week verschenen artikel beschrijft een oud-journalist hoe hij als gedetineerde zijn medegevangenen H&M- en C&A-kleding zag naaien. Voor dit werk kregen zij een hongerloontje.

De voormalig journalist, Peter Humphrey, bracht in de penitentiaire inrichting in Shanghai bijna twee jaar door. China had Humphrey en diens Amerikaanse vrouw Yu Yingzeng in juli 2013 gearresteerd wegens het ‘illegaal verzamelen van ­privégegevens’ van Chinese burgers. Humphrey en Yu deden op dat moment onderzoek naar een mogelijke lastercampagne tegen de Engelse farmaceut GlaxoSmith door een voormalige Chinese manager van het bedrijf. Het echtpaar kwam pas in 2015 vrij. In de Financial Times beschrijft Humphrey zijn leven in de gevangenis – en hoe de gedetineerden daar ploeterden voor onder andere H&M en C&A.

strafreductie

Volgens Humphrey werkten zowel Chinezen als Aziatische en Afrikaanse buitenlanders van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan producten van de twee grote kledingketens. Werkten zij ‘voltijds’, dan kregen zij voor hun arbeid zo’n 120 yuan (15 euro) per maand. Voor gevangenen die geen geld van familie kregen, was dat het enige waarmee ze toiletartikelen en snacks konden kopen, schrijft Humphrey. Ook konden de gedetineerden strafreductie verdienen met hun werk.

In een reactie stellen H&M en C&A niets te weten van eventuele productielijnen achter Chinese tralies. ‘Wij tolereren geen enkele vorm van gedwongen arbeid of arbeid in gevangenschap, verklaart H&M. ‘Wij controleren onze 273 leveranciers in China minstens jaarlijks en hebben geen arbeid in gevangenissen gezien.’ H&M zegt toe te onderzoeken wat er waar is van Humphreys verhaal. Ook C&A stelt een onderzoek in. ‘Het is volledig onacceptabel om kleding te produceren in gevangenissen en het gaat totaal in tegen alle opgestelde regels en eisen waaraan onze leveranciers moeten voldoen.’

Producten laten vervaardigen door gevangenen – het klinkt als een praktijk waarvan multinationals zich verre zouden moeten houden. Toch is het laten werken van gedetineerden voor een mager loon niet typisch Chinees. Ook in de westerse wereld worden gevangenen aan het werk gezet: in gevangenissen in de VS is arbeid verplicht. Gevangenen krijgen tussen de 0,23 en 1,15 dollar per uur (0,19 tot 0,93 euro) voor het maken van producten als matrassen en kentekens. In Texas en Georgia krijgen gedetineerden niets betaald.

In Nederlandse gevangenissen gaat het niet veel anders toe. Ook hier is arbeid verplicht. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DIJ) helpt werken bij de uiteindelijke reïntegratie in de samenleving. De gedetineerden doen nieuwe vaardigheden op bij het maken van ‘fraaie kasten’ en ‘stevige stapelbedden’ en kunnen zo vast wennen aan een normaal werk­ritme. Commerciële klanten van In-Made, zoals het productiebedrijf van de DIJ heet, zijn onder andere kitproducent Bison en steiger- en ladderproducent Euroscaffold. Voor hun arbeid krijgen gevangenen in Nederland 76 eurocent per uur – heel wat meer dan in China, maar geen vetpot. Gevangenen moeten 20 uur per week werken, voor wekelijks iets meer dan 15 euro.

spaarpotje

Met hun spaarpotje kunnen gevangenen boodschappen doen in de gevangeniswinkel. Ook mogen zij het geld gebruiken om een tv of radio voor hun cel te huren.

Maar wat als de gevangenen niet willen werken? ‘Als je niet wilt werken, blijf je gewoon achter de celdeur zitten’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd. ‘Dat betekent twintig uur per week extra in je cel.’

Het justitiële systeem in de VS en Nederland is ontegenzeglijk doorzichtiger dan in China. Politieke dissidenten verdwijnen in westerse landen niet zomaar achter tralies, en gevangenen werken er minder lang en verdienen meer dan Humphreys medegedetineerden. Maar werken, dat zullen de gevangenen – of ze nu in de gevangenis van Scheveningen zitten of in die van Shanghai. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.