misbruik

Onderzoekscommissie meldt mogelijke feiten van seksueel geweld bij gerecht

Themabeeld.© getty

De parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de kerk is zelf naar het gerecht gestapt over mogelijke feiten van seksueel geweld, die mogelijk zelfs vandaag nog aan de gang zijn. Dat is maandag gebleken bij de bespreking van het verslag van de onderzoekscommissie in de plenaire Kamer.

Belga

De commissie schoot uit de startblokken na de reeks Godvergeten op Canvas, waarin slachtoffers van misbruik aan het woord werden gelaten. Een belangrijk luik van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie was dan ook te luisteren naar slachtoffers.

In zijn toelichting van het verslag verklaarde Stefaan Van Hecke (Groen) dat de commissie tijdens haar werk kennis heeft genomen van mogelijke feiten van seksueel geweld die nog niet bekend waren bij justitie. Omdat de feiten mogelijk tot vandaag nog voortduren, heeft de onderzoekscommissie aangifte gedaan bij de bevoegde procureur-generaal. Dat gebeurde na een getuigenis achter gesloten deuren.

Daarnaast kreeg de onderzoekscommissie ook aantijgingen voor meineed binnen. De betrokken processen-verbaal werden aan de procureur-generaal van het hof van beroep overgemaakt.

De onderzoekscommissie heeft ook toegang gevraagd en gekregen tot de zogenaamde werkkaften die de Hoge Raad voor Justitie niet kon inkijken in zijn onderzoek naar Operatie Kelk. In die kaften staan bijvoorbeeld aantekeningen en vragen tussen magistraten onderling en de persoonlijke notities van magistraten. De kaften van het Brussels parket zijn intussen al vernietigd, maar tot die van de procureur-generaal van Brussel en de federale procureur werd tijdens het onderzoek geen toestemming tot volledige inzage verleend.

137 aanbevelingen

De commissie keurde vorige week unaniem 137 aanbevelingen goed. Zo beveelt de commissie een gecoördineerde aanpak aan, met de aanstelling van een commissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op minderjarigen en kwetsbare personen. Ze pleit ook voor de voortzetting van haar werkzaamheden na de verkiezingen, om zich verder over het onderzoek van de HRJ over Operatie Kelk te kunnen buigen.

Na de bespreking van het rapport en de aanbeveling maandag in de plenaire Kamer, vindt woensdag de stemming door het voltallige parlement plaats. In 2010 had de Kamer al eens een bijzondere commissie naar seksueel misbruik opgericht. Van de 66 aanbevelingen – waarvan er drie voorstellen aan de kerk waren – werden er volgens Van Hecke 47 volledig uitgevoerd (71,2 procent) en 13 gedeeltelijk (19,7 procent). Zes werden niet uitgevoerd (9,1 procent).