In het circus komen kantoren en ontmoetingsplekken voor start-ups en ondernemers
Foto: VRT NWS

Wintercircus in Gent opent pas in september, gebouw is niet brandveilig 

Het Wintercircus in Gent gaat pas na de zomer open. De uitbater kondigde eerder aan dat de eerste bedrijven en horecazaken er al deze maand zouden openen, maar de nodige verbouwwerken lopen uit. Er zijn onder meer nog kleine ingrepen nodig om het gebouw brandveilig te maken. 

Het Wintercircus houdt de deuren nog tot september gesloten voor het grote publiek, omdat de verbouwwerken langer aanslepen dan eerder ingeschat. De brandveiligheid staat onder meer nog niet op punt. Het pand moet een kenniscentrum en campus worden voor biotechnologie en artificiële intelligentie. Er komen start-ups en innovatieve ondernemingen. 

Om de verschillende bedrijven er een plaats te geven, waren er nog bijkomende aanpassingen nodig. Daar was sowieso budget voor voorzien, maar de inspanningen om onder meer brandveilig te werken, bleken complexer dan ingeschat. Er komt geen trapsgewijze opening vanaf mei, zoals eerder voorzien was.

Het is een heel complex gebouw, we willen niet rushen om nu nog snel open te gaan
Louis Jonckheere, CEO van het Wintercircus

"We willen niet rushen om alles nog snel rond te krijgen voor de vakantie, het gaat om kleine zaken. In de bedrijfswereld draait alles tijdens de zomervakantie op een lager pitje, het uitstel is dus niet onoverkomelijk", benadrukt CEO Louis Jonckheere.

Alle ondernemers blijken ook begrip te hebben voor de situatie. Er moesten geen compensaties voorzien worden voor de latere opening. "Dit is een geval van overmacht", stelt een ondernemer.

Morgen maakt het Wintercircus de namen bekend van de bedrijven die er dan vanaf september een plek krijgen, er zijn ook 4 horecazaken bij. Er zal onder meer een restaurant komen dat met biotech en eiwitten experimenteert. Het middenplein wordt vanaf de opening publiek toegankelijk overdag. 

Het Wintercircus was in maart even open tijdens Flanders Investment & Innovation. De renovatie duurde 5 jaar en kostte 30 miljoen euro. Ooit was er een echt circus, later een garage. Het gebouw stond jarenlang leeg en raakte daardoor erg in verval. 

Meest gelezen