© nm

‘Codes van dievenbende’ blijken markeringen van aannemer

Er is vooral op de sociale media de jongste dagen heel wat beroering ontstaan nadat in en rond ’s-Gravenvoeren kruisjes op dorpels, gevels en inritten waren getekend. Onmiddellijk werd gedacht aan codes van een dievenbende. Het bleken uiteindelijk tekens te zijn van een aannemer in het kader van wegenwerken.

Nico MEENS

De politie van Voeren onderzocht de zaak. Ook omdat er de jongste weken in het Nederlandse Heuvelland een dertigtal diefstallen gemeld werden. Heel wat Voerenaars reageerden ongerust omdat er de voorbije weken ook in ’s-Gravenvoeren in de wijk Schophem een aantal diefstallen werden gepleegd in tuinhuisjes, stalletjes en opslagplaatsen. Dieven gingen aan de haal met werktuigen, fietsen en een quad. Foto’s van de merktekens doken massaal op Facebook op, wat de ongerustheid zeker niet wegnam.

“We mogen nu de Voerenaars officieel geruststellen. Het gaat om markeringen in het kader van wegenwerken, aangebracht door een (over)ijverige aannemer die ‘vergeten’ was hierover te communiceren. In Voeren zijn er grootse rioleringswerken op til en de komende weken en maanden zullen er in kader hiervan voorbereidende werken gebeuren, onder meer in ’s-Gravenvoeren.

“Ook wij sloten de piste van ‘targetmarkering’ niet uit, ondanks dat de tekens steeds dezelfde waren en zeer netjes aangebracht werden, al dan niet gepaard met enige nummering. Maar we wilden eerst de formele bevestiging hebben vooraleer we dit bericht konden publiceren op de Facebookpagina van de politie”, aldus Ronin Cox, korpschef van de politie Voeren. “We danken alleszins iedereen voor de waakzaamheid. Iedereen mag en moet zeker alert blijven en aandacht hebben voor de beveiliging van woningen en verdachte bewegingen in de buurt.”