© AFP

Na dopingperikelen en zware val wil oud-winnaar Nairo Quintana zich tonen in Giro: “Een winnaar blijft altijd een winnaar, ook als er iets misgaat”

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana is vastbesloten van start te gaan in de Ronde van Italië, de koers die hij exact tien jaar geleden won. De renner van Movistar is nog herstellende van zijn verwondingen die hij opliep door een zware val in de Ronde van Catalonië, maar rijdt straks dus wel de Giro.

Jorunn Vannoorden

Quintana liep bij zijn val eind maart een scheur op ter hoogte van zijn borstbeen en een ontwricht sleutelbeen. Hij revalideert in zijn thuisland Colombia, waar hij tot het laatste moment wil blijven revalideren alvorens naar de start van de Giro op 4 mei in Turijn te komen. Dat zegt de Colombiaan in een interview met wielersite Ciclismo a Fondo.

“Een winnaar blijft altijd een winnaar, ook als er iets misgaat”, aldus de inmiddels 34-jarige Quintana. “Ik heb me erop voorbereid en ik heb ook een grote verantwoordelijkheid om het team te helpen. Het is een belangrijke rol voor mij met de ervaring die ik heb.” Maar de ex-winnaar beseft ook hoe zwaar het straks zal worden. “Ik zal er meedoen als een renner tussen de andere renners. Ik zal afzien als de beesten, maar het is belangrijk om daar te zijn.”

Quintana won de Giro bij zijn debuut in 2014.© AFP

Tien jaar geleden, in 2014, debuteerde Quintana in de Ronde van Italië meteen met de eindwinst en won hij ook twee ritten. Tussen 2012 tot 2019 was de Zuid-Amerikaan al actief voor Team Movistar, waarna hij nog even voor het Franse Arkéa-Samsic reed. In de Tour van 2022 eindigde hij zesde, maar werd hij nadien uit de uitslag geschrapt, omdat er sporen van Tramadol opdoken in zijn urine. Dat is een zware pijnstiller die sinds 2019 verboden is door de Internationale Wielerbond (UCI)en sinds 2024 ook door het Wereldantidopingagentschap (WADA). Quintana vocht de straf aan bij het TAS, maar zonder resultaat. Daarna zat hij een jaar zonder ploeg, tot oude liefde Movistar in oktober een reddingsboei wierp. Bedankt hij hen straks met goed werk in de Giro?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen