© hbvl

Minder suikers en vetten in voeding volgens industrie maar experts zijn kritisch: “Show van de schone schijn”

Volgens de voedselindustrie daalde de hoeveelheid suiker de laatste vier jaar met 7,1 procent in frisdranken en met 3,8 procent in zuivelproducten. Dat zou onder andere het gevolg zijn van het Convenant Evenwichtige Voeding dat de sector in 2012 sloot met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Maar niet alle voedingsexperts zijn even enthousiast. “De overheid zou zelf meer moeten doen want er komt een obesitasepidemie aan.”

Mark VAN LUYK

Zes jaar na de oprichting van de convenant concludeert Fevia, de sectorvereniging van de Belgische voedingsindustrie, dat er nu 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels te vinden zijn in ontbijtgranen. De frisdranksector verminderde het gebruik met 7 procent door meer producten zonder suiker en kleinere porties aan te bieden. Tegen 2020 wil de industrie de hoeveelheid suiker met 10 procent laten dalen en eind 2018 moeten gesuikerde frisdranken van alle Vlaamse speelplaatsen verdwijnen. De zuivelindustrie paste de recepten aan van yoghurt, chocolademelk en dessertjes waardoor er nu 3,8 procent minder suiker wordt gebruikt. Tegen 2020 wil die industrietak 8 procent minder suiker gebruiken.

Volgens Fevia bewijzen de cijfers dat zelfregulering werkt. “Onze bedrijven pasten de samenstelling aan van de producten zonder dat u het merkte”, aldus Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia. “Er is een kentering naar minder vetten, suikers en zout en op die trend willen we nu verder bouwen.”

Comeos, de federatie van de warenhuizen, gaat ook koude sauzen, smeersalades en bereide maaltijden aanpakken. De maaltijden moeten straks 10 procent meer groenten bevatten. Warenhuisketen Aldi gaat het recept aanpassen van 82 huisproducten. Op jaarbasis zouden klanten van de keten zo 750 ton suiker, 130 ton vet en 35 ton zout vermijden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze tevreden is met de acties van de Belgische voedselindustrie. “Maar we gaan de resultaten ook nog onafhankelijk laten monitoren en analyseren, want er is nog veel werk te doen.”

Show

Voedingsexpert Patrick Mullie van de Vrije Universiteit Brussel noemt de vloed van persberichten van de voedselindustrie een schoneschijnshow. “Het is vreemd dat de industrie zelf met onderzoeken en cijfers uitpakt. De Europese monitor waarop ze zich beroepen wordt trouwens samengesteld door een marketingbedrijf.”

Het convenant maakt ook niet veel indruk op hem. “Kellogg’s en Coca-Cola zijn multinationals en die zijn niet bezig met een Belgisch convenant. De voedingsindustrie doet dit natuurlijk om te vermijden dat de overheid zelf normen oplegt. Nochtans zou dat wel moeten. Er is maar één manier om ongezonde voeding een halt toe te roepen: door die producten net als sigaretten zwaar genoeg te belasten. Met dat geld kun je dan weer gezonde voeding promoten.”

Labels

De overheid kan volgens Mullie ook andere inspanningen doen die weinig geld en moeite kosten. “Je kunt warenhuizen verplichten om gezonde producten aan de kassa te zetten. Of de overheid kan, zoals in Frankrijk, een nutri-score invoeren: een rood label voor ongezonde producten, een oranje label voor minder gezonde en een groen label voor gezonde. Dat werkt. Maar de consumptie en markteconomie zijn nauw met elkaar verbonden. Er is veel moed nodig om daaraan te raken.”

Volgens hem zijn die maatregelen nochtans nodig. “België kampt met een enorm obesitasprobleem. 100.000 kinderen dreigen minder lang te leven door overconsumptie als we niet dringend ingrijpen.”

Dit werd (ietsje) gezonder

  • Ontbijtgranen: -37 procent suikers 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels
  • Koekjes: -10 procent vetten 3,2 procent minder verzadigd vet
  • Frisdranken: -12 procent suikers 7 procent minder suiker uitbreiding gamma
  • Zuivelproducten: -35 procent suikers 3,8 procent minder toegevoegde suikers (Oikos -6 tot -35 procent suiker)