Benefietveiling stadsdichterschap brengt 6.860 euro op: “Straks opnieuw één dichter”

De benefietveiling voor het Antwerpse stadsdichterschap heeft donderdag bij veilinghuis Bernaerts 6.860 euro opgeleverd. Op het Losgeld-koffertje van Ruth Lasters werd met 1.600 euro het hoogste bod uitgebracht.

Zeventien loten uit twintig jaar stadsdichterschap gingen donderdagochtend onder de hamer tijdens een benefietveiling bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts. De inzetprijs van elk lot lag op 60 euro. De online biedingen vóór het veilen van de spullen kwamen traag op gang. Uitschieters waren de letter ‘D’ uit het Boerentoren-gedicht van Tom Lanoye voor 200 euro, de gemeenschapsdienst van Lotte Dodion haalde aanvankelijk 220 euro en op het koffertje dat verwees naar het gecontesteerde stadsgedicht van Ruth Lasters werd vooraf 350 euro geboden.

Die rangschikking werd min of meer aangehouden in de uiteindelijke veiling die afklokte op 6.860 euro. De grote ‘D’ van Lanoye haalde daar 650 euro, Dodion draait een werkdag voor 500 euro en Lasters’ koffertje klopte als duurste stuk af op 1.600 euro.

De loten met posters, gedichten en boeken haalden gemiddeld tussen de 200 en 300 euro. Voor het grootste stuk, een gedicht van Stijn Vranken op een doek van 10 op 10 meter, had Joke Van Leeuwen 350 euro veil. De ex-stadsdichter die ook in de zaal aanwezig was, liet zich tijdens de biedingen met vier aankopen niet onbetuigd. “Wat ik met dat reuzendoek in mijn klein appartement zal doen, weet ik nog niet”, vertelt ze. “Maar ik vind het belangrijk dat het stadsdichterschap door zo’n veiling meer zuurstof krijgt. In het buitenland kijken ze met grote ogen naar deze traditie.”

“Ik vind het belangrijk dat het stadsdichterschap door zo’n veiling meer zuurstof krijgt. In het buitenland kijken ze met grote ogen naar deze traditie”

Joke Van Leeuwen

Ex-stadsdichter

Ex-stadsdichter Joke Van Leeuwen, met naast haar onafhankelijk stadsdichter Lotte Dodion, was een ijverige bieder.© Sebastien Steveniers

Lotte Dodion, een van de onafhankelijke stadsdichters, is tevreden met de opbrengst van de veiling. “Tel daar ook nog de 1.000 euro bij die in januari tijdens de viering in De Roma al geboden werd op het stuk kaaimuur van Peter Holvoet-Hanssen. Met dit bedrag hopen we de toekomst van het stadsdichterschap te kunnen veiligstellen. Deze poule stadsdichters zwaait eind dit jaar af. Tegen gedichtendag 2025 hopen we een nieuwe stadsdichter aan te stellen.”

Daarbij wordt voor alle duidelijkheid op één persoon gemikt. “Deze groepsformule was een interessant experiment, maar lag moeilijker naar organisatie en zichtbaarheid toe. Vooraleer we een nieuwe kandidaat zoeken willen we met deze middelen eerst een context creëren.”(id)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV