Indiase veiligheidsdiensten doden zeven rebellen

Archiefbeeld© REUTERS

De Indiase veiligheidsdiensten hebben dinsdag minstens zeven maoïstische opstandelingen gedood. Dat meldt de politie. Het was de zoveelste confrontatie in een conflict dat al decennia aan de gang is in het centrum van India.

jvh
Bron: BELGA

De feiten speelden zich af in een afgelegen gebied in de deelstaat Chhattisgarh. Dit jaar waren er al verschillende aanvallen op maoïstische kampen. “We vonden de lichamen van zeven maoïsten”, zei de inspecteur-generaal van de politie in het district Bastar, Sundarraj Pattilingam. Onder de doden waren twee vrouwen. De veiligheidsdiensten namen een grote hoeveelheid wapens in beslag, vooral automatische wapens. 

Op 16 april kwamen nog 29 maoïsten om het leven bij een gelijkaardige confrontatie, op 2 april 13. Dit jaar werden ongeveer 90 maoïsten gedood in India, vooral in Chhattisgarh, blijkt uit cijfers van de politie. 

De rebellen behoren tot de naxalitische beweging, zoals de maoïstische opstandelingen lokaal heten. Ze komen over voor de armen in de afgelegen gebieden, via de guerilla die ze voeren sinds 1967. India zette tienduizenden manschappen in om de opstand neer te slaan in het gebied dat door de opstandelingen gedomineerd wordt, de zogenoemde ‘rode corridor’. Die strekt zich uit over de staten in het centrum, zuiden en oosten van het land, maar is de voorbij tien jaar aanzienlijk gekrompen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen