© Joren De Weerdt

Vader en opa dragen Adea (5) naar haar graf: “Ze zal deze week bij ons zijn op de kleuterproclamatie”

Tweeënhalve dag na haar overlijden, werd maandag Adea Konxheli (5) begraven op de kinderbegraafplaats van Kloosterheide in Lier. Het was een uitvaart volgens de islamitische rituelen, waar iedereen heel stil van werd. Adea overleed vrijdag om 23.38u thuis, in de armen van haar ouders en broertje. Het meisje vocht tien maanden tegen een hersenstamtumor en verbleef maandenlang in Mexico voor een speciale behandeling.

Kristin Matthyssen

De familie Konxheli is afkomstig uit Kosovo, maar woont al 24 jaar in Lier. Na een ceremonie in de moskee in Lier, kwam de rouwstoet rond 14.30u op de begraafplaats van Kloosterheide aan. Adea kreeg een laatste rustplaats op het kinderperk, waar er nog al moslimgraven zijn. Alle vrouwen uit de naaste familie waren in het wit gekleed, met wit hoofddoek, ten teken van hoop.

Het was indrukwekkend om te zien hoe sereen vader Samir en grootvader Djevdjet zelf samen met mannelijke familieleden de witte kist van Adea tot aan het graf droegen en ook eigenhandig met koorden lieten neerzakken in de kuil. Ook anders dan bij een katholieke uitvaart, was dat de vader, grootvader en ooms van Adea zelf de spade ter hand namen om het graf dicht te maken. Zelfs Adea’s kleine broertje Agon (4), deed vanop de arm van zijn papa met de spade zand op het graf van zijn grote zus.

© jodw

Moeder Sarah vond steun bij haar schoonmoeder Gasi, die zelf vorig jaar genas van een hersentumor. Omdat de afscheidswoorden van de imam in het Albanees waren, kon niet iedereen alles volgen. Maar de woorden solidariteit en humaniteit verstond wel iedereen en van de ingetogen waardigheid van de familie, kon je alleen heel erg stil worden.

Ook directeur Stef Donckers en enkele onderwijzeressen van basisschool Stadspark woonden de ceremonie op Kloosterheide bij. “De hele school is in diepe rouw”, zegt directeur Donckers. “We hebben beslist om niet met haar klasgenootjes naar de begraafplaats te komen, maar de kinderen worden vandaag in de klas opgevangen. Er is iemand van het CLB aanwezig en de klasjuf is beschikbaar voor een gesprek, mochten kinderen dat wensen. We hebben een gedenkhoek voor Adea in de school. Kinderen hebben al tekeningen en knutselwerkjes gemaakt om bij Adea te zetten.”

© Joren De Weerdt

Hoewel ze bijna negen maanden in Mexico is geweest voor de behandeling, is Adea altijd heel aanwezig gebleven in de school. “In de klas van juf Vanessa werd nog veel over haar gepraat. Haar broertje Agon zit bij juf Wendy. Op 1 oktober dragen we onze sponsortocht aan Adea op. We gaan een herdenkingsboom planten en zullen Adea ook herdenken deze week tijdens de kleuterproclamatie, want normaal zou ze in september naar het eerste leerjaar zijn gegaan en had ze deze week haar kleuterdiploma gekregen.”

© Joren De Weerdt