Foto: James Arthur Photography

Rector UGent en pro-Palestijnse actievoerders gaan in overleg na stopzetting Israëlische samenwerkingen

In Gent is er straks overleg tussen de rector en actievoerders die er al ruim een week een gebouw bezetten. Gisteren besliste de universiteit om niet langer met 3 Israëlische instellingen samen te werken. Voor de studenten en personeelsleden die actie voeren is dit een goede stap, maar nog niet voldoende. Ze willen dat de universiteit alle Israëlische samenwerkingen stopzet. 

Rond 16 uur komt rector Rik Van de Walle naar het UFO-gebouw om een open vergadering van de pro-Palestijnse actievoerders bij te wonen en hen ook te woord te staan. Dat gebeurt na dagen aandringen en voorstellen tot overleg heen en weer.

Gisteren besliste de UGent, na een urenlang, hoogdringend overleg met de commissie voor mensenrechten, dan toch om de samenwerkingen met 3 Israëlische instellingen stop te zetten. Het gaat om instellingen die legermateriaal maken of betrokken zijn bij overheidsdiensten die mogelijk een rol spelen in het conflict in Gaza of de bezetting van de Palestijnse gebieden.

Volgens de studenten en de vakbonden komt de beslissing er na het protest en een negatief advies van de mensenrechtencommissie. "We zien het als een overwinning, want het toont aan dat de druk die we al maandenlang met de studenten en het personeel voeren, helpt. En dat ze specifiek de druk van de bezetting gevoeld hebben", zegt een van de actievoerders.  

Actievoerders willen totale academische boycot

"Anderzijds is het voor ons niet de grote overwinning, want we willen voor een totale academische boycot gaan van de UGent ten opzichte van Israëlische instituten." De actievoerders blijven de gebouwen van de UGent daarom bezetten tot de samenwerkingen met andere Israëlische instellingen ook stopgezet worden.

Ook de vakbond reageert tevreden dat de samenwerking met 3 Israëlische instellingen beëindigd wordt, maar "vindt het flauw dat de rector niet toegeeft dat hij van gedachten veranderd is door de acties". "De rector zegt dat hij tot voor kort niet op de hoogte was van bepaalde samenwerkingen", zegt Tim Joosen van de socialistische vakbond ACOD. "Maar het is zo dat hij systematisch alle adviezen rond samenwerkingen, zowel positief als negatief, krijgt. Of hij die grondig bekijkt, laat ik in het midden."   

Het was correcter geweest als de rector gezegd had dat hij zich door de acties bedacht heeft

Tim Joosen, socialistische vakbond

Volgens Joosen was het bovendien correcter en eerlijker geweest als hij zou gezegd hebben: "Ik heb me op basis van de discussies en de lopende acties bedacht. Ik heb nu een ander idee over die vorm van samenwerkingen" in plaats van "Ik was niet op de hoogte."  

Eind mei is er opnieuw een raad van bestuur. Joosen hoopt dat de commissie mensenrechten daar het advies geeft om de andere samenwerkingen ook stop te zetten. "En dat de rector dat ook meteen volgt, in plaats van eerst af te wijzen, zoals hij begin mei deed", besluit Tim Joossen. 

Meest gelezen