Ine Van Gompel en schepen van Preventie Jan Van Otten in het nieuwe fietsmagazijn.© BERT DE DEKEN

Nieuw magazijn voor gevonden fietsen geopend: “Slechts een enkeling haalt zijn fiets weer op”

Turnhout -

Wie zijn fiets kwijt was, kon de voorbije dertig jaar in de Kwakkelstraat terecht om zijn teruggevonden fiets op te halen. Vanaf vandaag is dat adres Koningin Elisabethlei 9. Daar is een nieuw magazijn voor zwerf- en teruggevonden fietsen geopend.

“Hopelijk kunnen we hier ook dertig jaar blijven”, zegt schepen van Preventie Jan Van Otten (Vooruit), die het magazijn officieel opende. “Hier is meer ruimte. Dat helpt misschien om meer gevonden fietsen aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.”

Jaarlijks stockeert de preventiedienst zo’n vijfhonderd fietsen. Het gaat om fietsen die zijn gestolen of achtergelaten. “Als we zo’n fiets vinden, hangen we er eerst een label aan”, legt Jan Van Otten uit. “Zo laten we de fiets nog veertien dagen staan. Nadien laden we hem op en brengen de fiets naar het fietsmagazijn. Is de fiets gemerkt, dan contacteren we de eigenaar. Maar hier ontvangen we jaarlijks toch meer dan vijfhonderd niet-gemerkte fietsen.”

“Daarvan komt maar een twintigtal weer bij de rechtmatige eigenaar terecht”, weet Ine Van Gompel van de preventiedienst. “Na drie maanden worden de gevonden fietsen eigendom van de stad. Dan verhuizen ze naar het Fietspunt dat de fietsen opmaakt en verkoopt, of we schenken ze aan de technische school PT2O voor de opleidingen.”

Zopas voerde de preventiedienst nog een actie uit aan het station. Daar labelde de dienst zo’n vijftig zwerffietsen. “Bij het station laten we die nog een maand staan”, weet Jan Van Otten. “Daarna verhuizen ook die fietsen naar hier.”

Wie zijn fiets kwijt is en aangifte heeft gedaan van de diefstal, kan op gevondenfietsen.turnhout.be zien of de fiets in het fietsmagazijn staat. Elke eerste dinsdag van de maand is het magazijn open en kan, uitsluitend na afspraak en met het bewijs van aangifte, de gevonden fiets worden opgehaald. Alle informatie is de vinden op een andere site: www.turnhout.be/teruggevonden-fietsen.

Elke eigenaar doet er best aan om zijn fiets te laten merken. “Binnenkort merken we de fietsen met mybike, een centraal labelsysteem met een online register en een QR-code die op de fiets wordt gekleefd.” (gvn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout