Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Hoteleigenaar daagt meer dan duizend slachtoffers van schietpartij Las Vegas voor de rechtbank

Mensen betuigen de laatste eer aan de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas.Beeld EPA

MGM Resorts International, eigenaar van het hotel Mandalay Bay in Las Vegas waar vorig jaar de dodelijkste schietpartij uit de recente Amerikaanse geschiedenis plaatsvond, heeft een klacht ingediend tegen de slachtoffers van die schietpartij. Zo hoopt de groep elke vraag tot schadevergoeding te blokkeren.

De hotelketen wijst elke verantwoordelijkheid af door te verwijzen naar de Safety Act: een federale wet uit 2002 waarin staat dat een bedrijf niet verantwoordelijk is als het 'anti-terrorisme'-technologie gebruikt. Mandalay Bay maakte daar naar eigen zeggen gebruik van, door het inhuren van een erkende beveiligingsfirma. De hotelgroep vraagt aan de rechter om een verklaring die dat bevestigt.

Het hotel Mandalay Bay.Beeld Photo News

Op 1 oktober vorig jaar opende de 64-jarige Stephen Paddock vanuit een hotelkamer het vuur op een menigte die een festival bij Mandalay Bay bijwoonde. Het motief voor zijn daad is niet bekend, de man beroofde zichzelf van het leven. Bij de schietpartij kwamen 58 mensen om het leven en raakten er 500 gewond. Zo'n 2.500 mensen dreigen er intussen mee om MGM aan te klagen. Sommigen hebben dat al gedaan, zegt de hotelketen in de klacht die het indiende.

Maar volgens de advocaat van de slachtoffers wil MGM enkel de aandacht afleiden van zijn eigen tekortkomingen. Hij bestempelt de veiligheidsprocedures in het hotel als "een complete grap". Volgens advocaat Robert Eglet is de Safety act bedoeld voor beveiligingsfirma's, maar is het niet bedoeld om ook andere bedrijven immuniteit te verlenen. Hij wijst er ook op dat het ging om één enkele schutter, zonder banden met terroristische groepen.

De hotelkamer van schutter Stephen Paddock.Beeld EPA