Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Hoe drones gaten in het wegdek gaan repareren

Hoe drones gaten in het wegdek gaan repareren
Beeld DPA

Drones gaan in de nabije toekomst gaten in het wegdek repareren. De apparaten zijn nu al in staat om automatisch schade aan de weg te detecteren met behulp van camera's en het probleem op te lossen met een soort 3D-printer.

'Signaleren en volsmeren', dat is vrij vertaald de naam van het project van de Universiteit van Leeds, waarbij gaten in de weg in een vroegtijdig stadium automatisch worden aangepakt door slimme drones. Die kunnen autonoom functioneren en hoeven dus niet op afstand worden bestuurd. 

De aanpak van de drones is fundamenteel anders dan bij conventionele wegenbouw. Tot dusver komen de bevoegde autoriteiten alleen opdagen wanneer de kuilen een probleem vormen. In de koudere helft van het jaar wordt daarbij vaak koud asfalt gebruikt, dat schadelijke stoffen bevat. Drones kunnen deze zwarte smurrie in de nabije toekomst overbodig maken.

Hoe drones gaten in het wegdek gaan repareren
Beeld Universiteit van Leeds

"Ze zien nu al de kleinste gaten in het wegdek en vullen ze op voordat ze een echt probleem worden", zegt Raul Fuentes van de Universiteit van Leeds. De vliegende robots zijn volgens hem bovendien goedkoper en verstoren de verkeersstroom niet of nauwelijks. "Er zijn al succesvolle proefvluchten gemaakt, maar de drones zelf hebben nog niet het productiestadium bereikt", aldus Fuentes. De apparaten van de Universiteit van Leeds gaan ook kapotte straatlantaarns in kaart brengen en pijpleidingen controleren.