Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Demonstranten voor het Witte Huis in Washington.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump krabbelt terug na de vernietigende kritiek op zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. De files zijn intussen zo alomtegenwoordig dat het verkeer op sommige plekken bijna altijd stilstaat. Wie gaat die 313.000 nieuwe jobs invullen? En hebt u al een kano gekocht? 

In het nieuws

1. "Ik was het woordje 'niet' vergeten." Trump hoopt knieval voor Poetin bij te sturen

"Het was een dubbele ontkenning." VS-president Trump zegt dat hij het woordje ‘niet’ was vergeten toen hij tijdens een persconferentie met Vladimir Poetin sprak over de Russische hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. "Ik zag geen enkele reden waarom het níét Rusland was, bedoelde ik." Maar het kwaad is geschied.

Lees ook: Geen Amerikaanse president heeft zichzelf zo voor schut gezet op het wereldtoneel als Donald Trump de afgelopen dagen

Lees ook: Trumps gedrag is zo pervers dat je maar één besluit kunt trekken: hij werkt voor de Russen of vindt het leuk om te doen alsof

2. 313.000 nieuwe jobs tegen 2023, maar wie vult ze in?

Tegen 2023 komen er in België 313.000 extra jobs bij, waarvan 200.000 in Vlaanderen. Dat voorspellen onder meer het Planbureau en Statistiek Vlaanderen. Goed nieuws, maar hoe gaan we al die vacatures invullen?

3. CD&V laat taboe varen: lang werkloos, sneller minder geld

De werkloosheidsuitkering sneller laten dalen: vier jaar lang was dat onbespreekbaar voor CD&V, nu zou het toch deel kunnen uitmaken van de arbeidsdeal van premier Michel. Kris Peeters onderzoekt de haalbaarheid.

4. Vier kinderen op het nippertje uit zee gered terwijl ouders op terras zitten

Vier kinderen zijn gisteren in Blankenberge op het nippertje uit de zee gered, toen ze zonder begeleiding aan het zwemmen waren. Redders en politie vragen ouders om hun kinderen in de gaten te houden. "Dit had fataal kunnen aflopen."

5. Het is mijn brexit of helemaal geen brexit, blijft May volhouden

De chaotische politieke situatie rond de brexit houdt aan in Groot-Brittannië. Premier May moet alle zeilen bijzetten om haar beleid overeind te houden.

Aan het koffieapparaat 

1. "Bij papa is het altijd feest": hoe erg is het als een scheiding tot twee verschillende opvoedstijlen leidt?

Vraag aan gescheiden ouders waaraan ze zich dood ergeren en de kans is groot dat ze beginnen ratelen over de opvoedstijl van hun ex. Dat hij wel een tablet in bed toelaat en dat zij van tandenpoetsen geen punt maakt. "Zoiets kan niet goed zijn voor mijn kind, toch?"

Line en haar kinderen.Beeld Tine Schoemaker

2. Files blijven toenemen: in Wemmel en Kennedytunnel staat verkeer bijna op elk moment van de dag stil

Na een stagnatie vorig jaar, is de filedruk in de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de VRT en Touring Mobilis. Opvallend is dat we ook steeds vaker buiten de spitsuren in de file staan.

3. Zo komt de hippe stedeling vandaag tot rust: kanovaren op de binnenwateren

Stedelingen die de rust opzoeken, hebben een nieuwe optie ontdekt: kajakken of kanovaren op de binnenwateren. Wat heeft het water meer te bieden dan het droge? De Morgen nam de proef op de som en bevoer bij valavond de Mechelse wateren.

4. Justin Timberlake in het Sportpaleis: op z'n best als popkoning, maar laat hem geen kampvuur aansteken ★★★☆☆

Om het met songtitels te zeggen: Justin Timberlake is heden niet meer 'Suit & Tie', maar wel 'Flannel'. Geen nood: onder zijn houthakkershemd schuilt nog steeds een vrolijk tot ovuleren aanzettende entertainer, die evenveel moeite had met het uitverkochte Sportpaleis als de Rode Duivels met Engeland.

Aan het koffieapparaat 
Beeld Koen Keppens

5. Eerst huren, daarna kopen: 'hamsterhuren' zit in de lift

Het concept van hamsterhuren – huren met een koopoptie – zit stevig in de lift, met wachtlijsten tot gevolg. Een slimme formule, of zitten er ook addertjes onder het gras?