© Expo tegen plannen Plopsaqua

Buurt countert plannen voor Plopsaqua: “Voor ons zijn bomen veel belangrijker dan een zwembad”

In de grote weide aan het Zennebeemdenbos in Mechelen werd zaterdag een opmerkelijke protesttentoonstelling gehouden. Buren kanten zich tegen de plannen van de Plopsa groep om twee hectaren groen op te offeren voor de bouw van een zwembad en een waterpretpark. “Liever bomen dan een zwembad”, klinkt het in koor.

Leo De Nijn

Vorige maand deed de bewonersgroep ‘Groene Buffer Mechelen-Zuid een oproep om tekeningen en gedichten te maken voor een speciale tentoonstelling. “We kregen een dertigtal tekeningen, schilderijtjes en gedichten binnen van kinderen en volwassenen, allemaal gericht aan Hans Bourlon, de grote man van Studio 100 en waarin ze openlijk laten blijken dat de bijl in ‘hun bos’ niet mag gezet worden.

De bewoners hadden voor warme soep gezorgd en de werkjes spraken voor zich: “Hey Hans, stopt uw zwans, laat die bomen met rust, dat is beter voor uw gemoedsrust”, “Wij houden van ons bos! Geen piraterij graag!”. Het zijn maar enkele van de slogans op de tentoongestelde tekeningen. Hans Bourlon was de kop van jut. “Ja, meneer Bourlon brengt vaak de boodschap dat hij houdt van de natuur en graag met de fiets naar zijn werk rijdt. Wij houden van ons bos en de natuur en willen hem duidelijk maken dat een bos niet de beste plaats is voor een waterpretpark”, legt Jan De Coster van Groene Buffer Mechelen-Zuid uit.

Een veertigtal Mechelaars kwamen een kijkje nemen. Ze kregen allemaal warme soep om de koude voeten op te warmen. Zowel klein als groot is er van overtuigd dat het weinige groen dat er nog rest, behouden moet blijven.

Lucas (11) wijst zijn tekening aan. Op de bomen prijkt een rood kruisje. “Het teken dat ze gekapt moeten worden. Dat zie je ook vaak in andere bossen. We willen hier in het bos blijven spelen, niet op beton”, geeft de tiener mee.

© Expo tegen plannen Plopsaqua

Sofie (8) heeft op haar tekening zelfs een liedjestekst geschreven. “Het liedje gaat over een boom, die in de achtertuin van haar woning staat. In haar droom klimt ze in de boom en op het einde van haar droom valt ze naast haar bed. De boom is voor de bijl gegaan”.

© Expo tegen plannen Plopsaqua

Ook kleine Fien (4) benadrukt op haar tekening dat het bos bij haar moet blijven. “Een zwembad is leuk, maar de bomen zijn ook een pretpark om in te spelen en ze geven ons veel zuurstof”, zegt ze vol overtuiging.

Frans Van Camp (72) woont al heel zijn leven aan de Zennebeemden. “Ik ken héél goed het bos van vroeger waar wij alle dagen gingen ravotten, want toen was er van tablets nog geen sprake”, mijmert de zeventiger. “Met de aanleg van de E19 zijn honderden bomen gekapt. Vandaag groeien de files aan. Je ruikt de uitlaatgassen van hier”. Wanneer we Frans zeggen dat er hooguit maar 2 van de 10 hectaren bos zal moeten sneuvelen is zijn antwoord meteen gegeven. “Dat was met Technopolis ook zo, maar die uitbreiding hebben we hier ook moeten slikken. Ze moeten er met hun pollen afblijven”, zegt de bewoner een beetje boos.

Ook een tekst van Louis Neefs-zaliger valt op in de expo. Zilpa (7) leest voor: “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, want de wereld moet nog een eeuwigheid mee”. “Dat willen wij ook meneer”, zegt de kleine Zilpa.

© Expo tegen plannen Plopsaqua

© Expo tegen plannen Plopsaqua