© rr

Hebben drie onbekende dode lichamen in Noorwegen link met ons land?

De Noorse politie vraagt zich al jaren af wie de drie mensen zijn die door de jaren heen dood zijn teruggevonden in Noorwegen. Alle drie werden ze in ­bizarre omstandigheden aangetroffen, en van geen van hen konden ze ooit de naam achterhalen. Telkens was er moeite gedaan om de identiteit te verstoppen. Zo waren bij alle drie de labels uit de kleren geknipt. Twee van hen reisden onder een valse naam, en met valse papieren. ­Wetenschappelijk onderzoek suggereert nu dat ze alle drie weleens uit ­België zouden kunnen ­komen.

Cedric Lagast

Op 22 september 1987 liet een treinbestuurder zijn trein stoppen op de lijn tussen Kambo en Moss, in het zuiden van Noorwegen, omdat hij iets vreemds zag liggen vlak naast de sporen. “Eerst dacht ik dat het een vuilnisbak was. Maar toen we dichterbij kwamen, zagen we het. Het was het lichaam van een dode man”, vertelde bestuurder Svein Ivar Johannessen.

DNA wijst naar België

Wie die naar schatting 55-jarige onbekende man is, blijft al meer dan dertig jaar een raadsel. De Noorse politie heeft zijn naam nooit kunnen achterhalen. De welgeklede man had geen papieren bij, en alle labels waren uit zijn kleren geknipt. De man had enkel een Zwitsers zakmes en een leeg pakje sigaretten op zak. Veel onderzoek gebeurde er niet, omdat de politie snel concludeerde dat de man zelf uit het leven moest zijn gestapt. Na één jaar werd zijn lichaam in een anoniem graf begraven in Jeloya, bij Moss.

(lees verder onder de afbeelding)

“Toch moeten we kunnen achterhalen wie die man was”, vindt de Noorse journalist Kristian Ervik, van de Noorse commerciële zender TV2. Op vraag van de zender werden de kleren en de spullen van de man opnieuw onderzocht. De politie vond zijn DNA in het sigarettenpakje.

“In 1987 stond het DNA-onderzoek nog niet zo ver als vandaag. We wilden met de huidige technieken het raadsel oplossen”, zegt Ervik. “We hebben de hulp ingeroepen van een Duitse wetenschapper, die een geografische DNA-databank bijhoudt.”

Die databank slaagt erin om stukjes DNA aan een geografische streek te verbinden. Daardoor kan de wetenschapper achterhalen op welke plek in de wereld een bepaald DNA-profiel vaak voorkomt.

“Een eerste test wees naar Colombia – hoewel de man duidelijk van West-Europese afkomst is. Omdat er vanuit Duitsland veel mensen naar Latijns-Amerika vertrokken zijn, dachten we eerst dat hij uit dat land kon komen. Maar een tweede test wees op een grote genetische affiniteit ... met België.”

Belgische archieven zwijgen

Was de man een Belg? De Belgische politiearchieven kunnen het ons niet meteen vertellen. De Cel Vermiste Personen bestond in 1987 nog niet, en een DNA-databank van vermiste personen is pas afgelopen zomer opgericht. Als er ooit een aangifte van zijn verdwijning werd gedaan, dan gebeurde dat wellicht bij een lokaal politiekantoor. Mogelijk is het daar blijven liggen. “Als het na 30 jaar al niet vernietigd is”, zeggen bronnen.

Deze ‘Kambo’-man is bovendien niet de enige mysterieuze persoon waar de Noorse politie een naam op probeert te kleven. Op 3 juni 1995 werd een vrouw dood aangetroffen in hotelkamer 2805 van het prestigieuze Oslo Plaza Hotel. Ze had een pistool in haar hand geklemd. Ook hier volgt weinig onderzoek.

Maar ook in die zaak heeft de politie nooit een naam op de overleden vrouw kunnen kleven. Ze was onder de naam ‘Jennifer Fergate’ in het hotel ingecheckt, maar die naam was vals. De labels waren uit haar kleren geknipt en een deel van haar bagage was verdwenen. Toch wijzen sporen ook hier naar België. Niet alleen vertelde ze dat ze uit ons land kwam. Ze gaf ook een bestaand Belgisch adres op, en ze belde vanuit haar kamer naar Belgische telefoonnummers. Recent onderzoek door een andere Noorse journalist op het tandglazuur van Jennifer Fergate, suggereert dan weer dat ze haar jeugd in Duitsland moet hebben doorgebracht.

Zeven valse paspoorten

En dan is er nog de ‘Isdal’-vrouw: een onbekende vrouw die op 29 november 1970 dood werd aangetroffen in de Isdalen-vallei, helemaal in het noorden van Noorwegen. Twee wandelende meisjes vonden haar lichaam, dat deels in brand was gestoken. Ze was vergiftigd. Uit het onderzoek bleek dat de vrouw onder zeven valse namen in Noorse hotels had verbleven. Telkens zei ze dat ze uit België kwam. Ze had Belgische muntstukken op zak, en uit de analyse van haar handschrift concludeerden wetenschappers dat ze school moet hebben gelopen in België, Frankrijk of een ander Franstalig land.

Maar ook hier is de wetenschap niet eenduidig: uit een onderzoek met koolstofdatering besluiten onderzoekers dat ze in Duitsland werd geboren en in haar jeugd naar de Frans-Duitse grens verhuisde.

Wat zij in Noorwegen kwam doen, is net zoals bij de andere twee een open vraag. Niemand heeft enig idee.